Prejsť na obsah

Do košickej ZOO už zavítalo 5 miliónov návštevníkov

Košická Zoologická záhrada (ZOO) dnes privítala 5-miliónteho návštevníka od svojho vzniku. Stala sa ním Simona Kocanová z Košíc. Prezradila, že patrí k milovníkom zvierat.„Do našej zoo chodím asi dvakrát ročne. Je to pre mňa relax, keďže pracujem ako účtovníčka. Zoo si pamätám ešte ako dieťa, keď som tu chodila s rodičmi,“ uviedla.

Jubilantku prišiel privítať primátor mesta Jaroslav Polaček (nezávislý), ktorý jej venoval darčekový kôš. Návštevníčka sa potešila sa aj darčekom zo ZOO i DinoParku.

Košická zoologická záhrada patrí k najnavštevovanejším turistickým cieľom východného Slovenska, keď ju navštívilo päť miliónov ľudí za 37 sezón. Svoje brány po skúšobnej prevádzke pre verejnosť premiérovo 2. júla 1986, keď v danom roku jej bránami prešlo niečo vyše 3 000 osôb.

Prelomovým rokom z pohľadu návštevnosti bol rok 1992, keď zoo prvý raz prekonala 100-tisícovú hranicu. Avšak toto číslo v štatistike návštevníkov nezostalo dlho. Už o tri roky neskôr zoo navštívilo len 67 tisíc ľudí. Čísla návštevnosti sa podobali húsenkovej dráhe až do roku 2002, keď sa ročný počet návštevníkov ustálil za stotisícovou hranicou.

Primátora mrzí macošský prístup štátu

Novú históriu začal písať až rok 2013, keď v areáli ZOO pribudol DinoPark. Odvtedy návštevnosť neklesla pod 200 000 osôb ročne. Zatiaľ najviac ich prišlo v roku 2019, keď ich počet dosiahol štvrť milióna.

"Päť miliónov ľudí je úžasné číslo. Akoby sa takmer všetci Slováci vystriedali v našej ZOO. Teším sa, že trend návštevnosti má stúpajúcu tendenciu. Za posledných päť rokov sme toho urobili veľa a každý rok prinášame do zoologickej záhrady niečo nové. Mrzí ma, že štát úplne ignoruje zoologické záhrady, ktorých zriaďovateľmi sú mestá. Keď chceme pomáhať zvieratám, podpora štátu je veľmi podstatná. Budem veľmi rád, keď si štát aj na základe tohto 5-miliónteho návštevníka uvedomí, že bez ich podpory nedokážeme byť dobrým partnerom pre zoo, ktorá si to naozaj zaslúži," skonštatoval primátor.