Prejsť na obsah

Do Košíc zavítali partneri mesta z nemeckého Kolína

Primátor Richard Raši a viceprimátorka  Renáta Lenártová prijali včera  v budove Historickej radnice delegáciu LVR – (Landschaftsverband Rheinland Köln) Krajinského zväzu Porýnia a Westfálska v Kolíne na čele s Ulrichom Wontorrom.

Jeho osoba je úzko spätá s predsedom Spolku priateľov Košíc, Klausom Brauschom z partnerského mesta Wuppertal. Obaja pracovali v LVR a významnou mierou sa pričinili o partnerskú spoluprácu s Košicami v oblasti práce s mládežou a školstva. 

„Veľmi ma teší, že v rámci 30-ročného partnerstva medzi mestami Košice a Wuppertal ste sa zaslúžili nielen o rozvoj školstva, partnerskú spoluprácu v oblasti práce s mládežou, ale aj v oblasti športovej, kultúrnej či odbornej, viac zameranej na problematiku žiakov so špeciálnymi výchovno-vzdelávacími problémami," uviedol primátor Richard Raši.

Vďaka tejto spolupráci sa uskutočnili mnohé návštevy a výmenné pobyty košických žiakov v Nemecku i naopak. Vytvorili sa hodnotné pracovné vzťahy medzi nemeckými a slovenskými pedagógmi, vymieňali si odborné skúsenosti, budovali priateľstvá. Slovenskí učitelia sa tak dostali do povedomia nielen v Nemecku, ale i celej EÚ. Výsledkom bolo napríklad nadviazanie úzkej odbornej spolupráce košickej ZŠ Gemerská a Severin Schule v Kolíne pre žiakov so zrakovým postihnutím.

S prispením nemeckých partnerov, vrátane Ulricha Wontorra, bolo vytvorené špecializované Centrum pomoci pre nevidiacich pri ŠMŠ Ľudová v Košiciach. Tradícia budovania profesijných, odborných a partnerských vzťahov pokračuje aj vďaka angažovanosti Spojenej školy na Opatovskej ceste v Košiciach v rámci projektu Comenius.