Prejsť na obsah

Do Košíc zavítal mimoriadny a splnomocnený veľvyslanec Japonska v Slovenskej republike

Do Košíc včera zavítala vzácna návšteva, J.E.  Jun SHIMMI, mimoriadny a splnomocnený veľvyslanec Japonska v Slovenskej republike. V priestoroch Historickej radnice ho prijali viceprimátori mesta Košice, Marcel Gibóda a Lucia Gurbaľová. Stretnutie otvorilo niekoľko tém, ktorých spoločným menovateľom bol rozvoj spolupráce medzi ambasádou zastupujúcou krajinu vychádzajúceho slnka a metropolou východu.

Japonsko má so Slovenskom dobré vzťahy, svedčí o tom aj fakt, že v súčasnosti na našom území pôsobí 62 japonských firiem a tento počet nemusí byť zďaleka konečný. V rozhovore veľvyslanca so zástupcami mesta nechýbala ani zmienka o najväčšom  výrobnom závode japonskej spoločnosti MinebeaMitsumi v Európe, ktorý sa otvoril v roku 2018 v priemyselnom parku pri Letisku Košice.

Spoločnosť investovala približne 60 mil. eur a prácu tu našlo 1000 ľudí. Jeho súčasťou je aj výskumno-vývojové centrum, kde pracuje okolo 100 odborníkov, spolupracujúce s už vybudovaným centrom v Nemecku a orientuje sa na vývoj špeciálnych ložísk a elektromotorčekov, pohonných systémov, snímačov a ďalších komponentov, ktoré nájdu využitie najmä v automobilovom priemysle.

Košice sú pre nás veľmi zaujímavým mestom, radi by sme v nasledujúcich mesiacoch a rokoch našu spoluprácu a dobré vzťahy prehlbovali, “ povedal veľvyslanec, ktorý naše mesto navštívil už niekoľkokrát. Okrem iného je aj pravidelným aktívnym účastníkom Medzinárodného maratónu mieru.

Ďalšou témou rozhovoru boli plány do roku 2020, kedy si budeme pripomínať 100. výročie vzniku diplomatických vzťahov medzi Japonskom a Československom. Japonská ambasáda pripravuje pri tejto príležitosti množstvo zaujímavých programov, z ktorých časť plánuje realizovať práve v Košiciach.

Vítame záujem japonskej ambsády a krajiny, ktorú zastupuje, o naše mesto. Veľký priestor sa ponúka v oblasti kultúry a jej vzájomnej prezentácie v oboch krajinách. Som presvedčený, že vieme túto sféru spolupráce dlhodobo rozvíjať a to v rôznych sférach umenia,“ povedal viceprimátor Marcel Gibóda. Zároveň doplnil, že mesto Košice uvíta aj spoluprácu v ďalších oblastiach, ako je napr. IT sektor.

Košičania sa už teraz môžu tešiť napríklad na to, že naše mesto skrášlia krásne stromy Sakura, ktoré plánuje u nás vysadiť japonská ambasáda práve pri príležitosti spomínaného stého výročia diplomatických vzťahov medzi našimi krajinami.