Prejsť na obsah

Do Košíc prichádzajú futbaloví "Rimania"

„Košice po skvelom výkone remizovali s AS Rím 3:3“ Aj takéto titulky sa objavili v médiách v auguste 2009, keď futbalisti MFK Košice remizovali v prvom zápase play-off Európskej ligy UEFA s favorizovaným talianskym tímom AS Rím na čele s hviezdnym Francescom Tottim 3:3.

A práve tento špičkový klub si v rámci prípravy na domácu Seriu A a Európsku ligu po 15 rokoch opätovne zahrá v Košiciach. V rámci slávnostného otvorenia Košickej futbalovej arény (KFA) sa 22. júla 2024 stretne s účastníkom našej najvyššej súťaže FC Košice.

Primátor Polaček: Všetky cesty vedú do Ríma a na KFA

„Vždy som hovoril, že Košičania si zaslúžia plnohodnotný futbalový štadión, na ktorom sa budú hrať špičkové zápasy. Dokončenú KFA pre 12 555 divákov sme predstavili v máji počas finále Slovenského pohára. Vtedy sme sľúbili, že na slávnostné otvorenie privedieme atraktívneho súpera. Som rád, že po mesiacoch zložitých rokovaní môžem oznámiť, že tým klubom bude AS Roma. Hovorí sa, že všetky cesty vedú do Ríma, no ja budem rád, ak 22. júla povedú všetky cesty nielen náročných košických fanúšikov do KFA, aby mohli zhliadnuť atraktívny duel s AS Rím. Všetkých fanúšikov naň srdečne pozývam,“ uviedol košický primátor Jaroslav Polaček (nezávislý).

Klub sa spolu so svojim najväčším konkurentom Laziom delí o Olympijský štadión v Ríme, na ktorý sa vojde 73 261 divákov. V minulosti získal tri talianske tituly a 9-krát zvíťazili v domácom. Ich zatiaľ posledná trofej sa datuje do sezóny 2021/22, keď vo finále Európskej konferenčnej ligy zvíťazili nad Feynordom Roterdam.

„Ďakujem všetkým partnerom, tímu ľudí z KFA, generálnemu manažérovi KFA a všetkým, ktorí organizačne aj finančne prispeli k tomu, že sa tento zápas v Košiciach uskutoční. Je ďalší zo série zápasov, ktorý v plnej miere preverí dostavanú futbalovú arénu pred budúcoročnými Majstrovstvami Európy hráčov do 21 rokov. Verím, že si to všetci Košičania prídu užiť,“ povedal námestník primátora mesta Košice, Marcel Gibóda (nezávislý).

Za Rimanov nastupuje aj argentínsky majster sveta Dybala

Hodnota kádra 6. tímu uplynulého ročníka Serie A a tohtoročného semifinalistu Európskej ligy je 320 miliónov eur. Medzi najjagavejšie hviezdy „Rimanov“ patrili v uplynulej sezóne útočníci Romelu Lukaku a Tammy Abraham, ktorí majú dlhoročné skúsenosti aj z anglickej Premier league a ich hodnota dosahuje 30 miliónov eur.

Futbalovým fanúšikom sú veľmi dobre známi napríklad aj obranca Chris Smalling, ktorý do klubu prišiel z Manchesteru United alebo argentínsky majster sveta z roku 2022 Paulo Dybala. Ten do AS Rím zamieril pred dvoma rokmi z Juventusu Turín.

„KFA je dostavaná, skolaudovaná a v plnej prevádzke. Sme štadiónom kategórie UEFA 4, ktorý patrí medzi najkrajšie na Slovensku. Takýto skvost športovej infraštruktúry národného významu si určite zaslúži parádny slávnostný otvárací zápas. Som veľmi šťastný a hrdý, že po dvoch mesiacoch intenzívnej práce sa nám podarilo vybaviť klub z absolútnej európskej špičky, ktorý je úspešný na domácej a medzinárodnej scéne,“ skonštatoval generálny manažér KFA Peter Schmiedl.

V metropole východu doposiaľ hrali európske pohárové zápasy tri talianske kluby. AS Rím v roku 2009 remizoval s MFK Košice 3:3. Na štadióne Lokomotívy v Čermeli sa okrem nich predstavil aj Juventus Turín, ktorý tu v roku 1999 porazil v základnej skupine Ligy majstrov FC Košice 1:0. Naopak, v roku 1978 zvíťazila v Čermeli košická Lokomotíva v Pohári UEFA nad AC Milan Miláno 1:0. Ani v jednom prípade sa košické tímy cez Talianov nedostali do ďalšej fázy európskych pohárov.

KFA privíta v septembri naše seniorské áčko, budúci rok ME hráčov do 21 rokov

Košická futbalová aréna sa vo Všešportovom areáli začala stavať v roku 2018. Po dokončení úvodnej fázy výstavby predstavovala jej kapacita 5836 divákov. Na jar minulého roka sa začala dostavba tribún, inštalovala sa LED obrazovka a kamerový systém. Celková kapacita sa zvýšila na 12 555 divákov. KFA má certifikát pre štadión IV. kategórie UEFA, investícia do jej výstavby a vybavenia predstavovali od roku 2018 viac ako 24 miliónov eur. Ministerstva školstva, vedy, výskumu a športu Slovenskej republiky poskytlo na výstavbu dve dotácie v celkovej hodnote 8 miliónov eur. Zvyšnú sumu dofinancovalo mesto Košice. 

V KFA hrá svoje domáce zápasy v rámci najvyššej slovenskej súťaže a Slovenského pohára FC Košice. Okrem neho tam svoje zápasy európskych pohárových súťaží pravidelne hráva ukrajinský klub SC Dnipro-1. Košická futbalová aréna bola v máji aj dejiskom finálového zápasu Slovenského pohára, v ktorom sa stretli MFK Ružomberok a FC Spartak Trnava. Na novom štadióna sa už hrali aj medzištátne reprezentačné zápasy hráčov do 21 rokov Slovensko – Poľsko a Ukrajina – Anglicko. V septembri by sa tam malo premiérovo predstaviť naše seniorské reprezentačné áčko v dueli s Azerbajdžanom v rámci Ligy národov, v roku 2025 bude KFA hostiť zápasy Majstrovstiev Európy hráčov do 21 rokov, vrátane semifinálového duelu.