Prejsť na obsah

Dnešný kontrolný deň pred MS v hokeji bol zameraný na zeleň, čistotu, poriadok, ale aj na posprejované budovy

Na železničnej stanici odštartoval dnes primátor mesta Košice Jaroslav Polaček a riaditeľ magistrátu Marcel Čop ďalší kontrolný deň súvisiaci s čistotou, poriadkom, ale aj inými prípadnými nedostatkami v meste, ktoré kazia pekný dojem z nášho mesta a v rámci možností by ich bolo potrebné odstrániť ešte pred začiatkom MS v ľadovom hokeji.

Predstaviteľov mesta počas kontrolného dňa sprevádzal vedúci referátu dopravy Juraj Cichanský, zástupcovia Správy mestskej zelene v Košiciach, Bytového podniku mesta Košice, košickej mestskej polície, Dopravného podniku mesta Košice a ďalší zainteresovaní odborníci.

Zástupcovia vedenia mesta sa po minulotýždňovom kontrolnom dni, keď pešo prešli a skontrolovali prvú z možných trás pohybu hokejových fanúšikov (Steel Aréna s okolím, Žižkova, Štúrova, Námestie osloboditeľov), zameral na ďalšiu lokalitu v centre. Dnes išli zo staničného námestia cez Mestský park na Mlynskú, Hlavnú a následne na Alžbetinu ulicu. Na železničnej stanici sa zaujímali, či bude koncom apríla dodržaný termín dokončenia modernizácie tamojších autobusových zastávok, ale aj o čistotu a poriadok. Primátor dal pokyn doplniť zeleň na deliacich ostrovčekoch pri komunikáciách a ďalších plochách v okolí Staničného námestia. Takisto sa majú vyčistiť, resp. natrieť ošarpané, farbami postriekané alebo inak znečistené elektrické rozvodné skrine.

Nový náter dostane aj zábradlie na moste pri Jakabovom paláci. Na moste budú opäť osadené chýbajúce stĺpy, ktoré vraj niektorí nezodpovední vodiči vytrhávajú, aby si mohli skrátiť cestu. Mestskí policajti informovali primátora, že v lokalite budú rozmiestnené aj bezpečnostné kamery. Páchateľa priestupku tak uvidia, identifikujú a budú môcť ihneď riešiť. Ďalším nešvárom v meste sú igelitové vrecia plné odpadu z prevádzok, ktoré sú vyhadzované ku smetným košom. Nielen na Mlynskej ulici, ale aj na Alžbetinej ulici sa primátorovi nepáčili budovy pri vstupoch do ulíc (Zvonárska, Františkánska, Vrátna a iné), ktoré sú postriekané rôznymi umeleckými pokusmi sprejerov. Okrem iných, je takto „vyzdobená“ aj budova bábkového divadla na Alžbetinej. Na základe pokynu Jaroslava Polačeka budú všetci vlastníci budov vyzvaní na okamžitú nápravu daného stavu.

„Chceme vyzvať majiteľov prevádzok, ktorí majú takto zdevastované fasády budov, aby si ich vyčistili. Na druhej strane aj v súvislosti s majstrovstvami sveta budeme už onedlho montovať bezpečnostné kamery, ktoré tam zostanú nastálo. Všetkým majiteľom, ktorí si svoje budovy vyčistia, ponúkneme, že im ich Mestská polícia môže monitorovať a strážiť. Keď si teda budovy dajú do poriadku, pokúsime sa ich aj vďaka tomu udržať peknom stave,“ zdôraznil Polaček.

Podľa jeho slov, cieľom kontrolných dní je prejsť si trasy, ktoré sú najviac navštevované nielen Košičanmi, ale aj turistami. Ulice v týchto lokalitách, ale aj aj okolie chce mesto skrášliť nielen kvôli MS v hokeji, ale aj pre blížiace sa oslavy Dňa mesta. Cieľom je, aby najbližšie mesiace mohol každý Košičan alebo návštevník mesta užívať v kultúrnom prostredí a všetci sa cítili v Košiciach príjemne.       

„Hovoríme o rôznych drobných nedostatkoch v meste, ktoré nepôsobia príjemne a zbytočne kazia dojem našich obyvateľov a návštevníkov mesta. Postupne si prechádzame každý kúsok mesta a snažíme sa čo najviac vylepšiť na uliciach. Zároveň sa snažíme oslovovať majiteľov budov, verejných priestranstiev kde majú svoje napríklad predajné stánky, aby si to dali do poriadku. Kontrolné dni budú pokračovať i naďalej, máme naplánované rôzne trasy, ku ktorým sa ale musíme neskôr aj vrátiť, aby sme skontrolovali ako boli splnené zadané úlohy,“ dodal primátor.