Prejsť na obsah

Dnes otvorili zmodernizovanú spaľovňu odpadov pri Košiciach

V Kokšov – Bakši pri Košiciach dnes po trojročnej rekonštrukcii a modernizácii slávnostne otvorili spaľovňu odpadov. Stalo sa tak za účasti talianskeho veľvyslanca Roberta Martiniho, ministra životného prostredia Petra Žigu a primátora Košíc Richarda Rašiho.

„Pre obyvateľov Košíc a okolia predstavuje táto investícia veľký prínos v podobe poklesu emisií znečisťujúcich naše životné prostredie," uviedol počas slávnostného otvorenia primátor Košíc Richard Raši. Prevádzkovateľom košickej spaľovne odpadov je od roku 2001 spoločnosť KOSIT.

V rámci investičného projektu za viac ako 28 miliónov Eur, ktorého realizácia začala v novembri 2010, bola v spaľovni odpadov realizovaná výmena starého kotla K2, generálna oprava roštového systému, vybudované zariadenie na čistenie spalín pre nový kotol, inštalované nové zariadenie na výrobu elektrickej energie, ako aj vykonaná generálna oprava kotla K1.

Kondenzačná parná turbína s využiteľným výkonom 6 MW je schopná vyrobiť za rok maximálne 48 000 MWh elektrickej energie, ktorú bude spoločnosť predávať do rozvodnej siete. Počíta sa s odpadom v objeme 80 000 ton ročne, čo predstavuje zneškodnenie 10 ton odpadu za hodinu. Nové zariadenie na čistenie spalín s technológiou štvorstupňového čistenia suchou metódou s využitím vápenného hydrátu a aktívneho uhlia zabezpečí splnenie záväzných emisných limitov podľa našich aj európskych predpisov. Monitorovací systém umožní udržať konštantne pod kontrolou emisné hodnoty pri komíne.