Prejsť na obsah

Dnes nastúpil do úradu nový riaditeľ Magistrátu mesta Košice

Na riadiacej pozícii vystriedal RNDr. Milana Sabola, ktorý viedol magistrát od februára 2006.

Nový riaditeľ magistrátu druhého najväčšieho mesta Slovenska viedol doposiaľ tím projektu Európske hlavné mesto kultúry, ktorému sa podarilo uspieť a získal pre Košice titul EHMK pre rok 2013. Ako sa Ing. Kolárčik vyjadril, z pracovnej skupiny EHMK síce odchádza, ale neznamená to, že by s ňou prerušil kontakty. Naopak, práve preto, že projekt úzko súvisí s rozvojom mesta, chce detailne sledovať jeho ďalší vývoj a aktívne vstupovať do spolupráce.

Primátor mesta ocenil prácu doterajšieho riaditeľa RNDr. Sabola, ktorý podľa jeho slov „formoval úrad v začiatkoch nového volebného obdobia a budoval jeho organizačnú štruktúru. Nebolo to ľahké obdobie." RNDr. Milan Sabol sa podieľal najmä na formovaní základného rozvojového dokumentu mesta - Programu hospodárskeho a sociálneho rozvoja. V nasledujúcom období zostáva pracovať na magistráte a bude zodpovedný za oblasť výstavby a životného prostredia.

„Naše mesto stojí pred novými výzvami, chceme realizovať nové a náročné projekty. Táto situácia si vyžiadala aj personálnu zmenu na poste riaditeľa magistrátu. Ing. Kolárčik spĺňa z môjho pohľadu všetky predpoklady pre dosiahnutie nových cieľov. Jeho vzdelanie, ale najmä skúsenosti v oblasti regionálneho rozvoja, sú pre mňa zárukou," uviedol primátor Košíc pri nástupe nového riaditeľa magistrátu do funkcie.

Ing. Marek Kolárčik vyštudoval v rokoch 1991 – 1997 Ekonomickú fakultu Technickej univerzity v Košiciach odbor Financie a bankovníctvo a Ekonomickú fakultu Univerzity Mateja Bella v Banskej Bystrici, odbor Verejná ekonomika – špecializácia Ekonomika miest, obcí a regiónov. Po skončení štúdia pracoval v rokoch 1999 – 2002 na Krajskom úrade v Košiciach na odbore regionálneho rozvoja aj ako koordinátor pracovných skupín Regionálneho Operačného Programu pre Slovensko Východ. Od roku 2002 do roku 2006 pôsobil na novovzniknutom úrade Košického samosprávneho kraja. Podieľal sa na budovaní regionálneho zastúpenia v Bruseli, v rámci ktorého bol založený Dom slovenských regiónov, loboval za vznik Regionálneho Operačného Programu a pracoval ako Národný koordinátor vo Výbore regiónov v Bruseli. Po návrate do Košíc v roku 2007 viedol prípravný tím v kandidatúre Košíc na titul EHMK 2013.

„Úrad magistrátu mesta vnímam cez jeho štyri veľké priority, štyri veľké strategické ciele - Mesto Rodiny, Mesto Kultúry, Mesto Inovácií a Zdravé Mesto Košice a tie sú podľa mňa nastavené veľmi dobre. Sú koncepčne vyvážené a cez ne by som chcel vnímať aj celú svoju prácu. Čiže nie cez rozdelenie jednotlivých oddelení a referátov, ale cez zmysluplné strategické ciele," povedal v krátkom rozhovore Ing. Kolárčik a dodal: „ Viem, že postupne sa vnútorné zdroje mesta z mestského rozpočtu konsolidujú, že vzniká finančný balík o objeme 15 – 20 percent rozpočtu na rozvojové aktivity mesta. Na ďalšie dva roky to vychádza presne na spomínané štyri hlavné priority. Pokiaľ ide o získavanie ďalších zdrojov, najväčšiu príležitosť vidím v štrukturálnych fondoch. Pracoval som v tejto oblasti niekoľko rokov. Mám jasnú predstavu nielen o tom, ako štrukturálne fondy pracujú navonok, ale poznám aj ich vnútorný mechanizmus. Zadlžovanie mesta vidím ako najhoršiu a úplne poslednú možnosť, ako získať financie pre Košice." Na otázku, ako sa pozerá na postavenie metropoly východného Slovenska, odpovedal: „Košice majú strategickú úlohu takmer pre polovicu východnej časti krajiny. Z tohto uhla pohľadu by som chcel vystupovať na rokovaniach aj s ústrednými orgánmi štátnej správy proaktívne. Zároveň si myslím, že je možné v spoločnom záujme pre východné Slovensko spojiť naše samosprávne kraje, možno aj ďalšie väčšie mestá a vystúpiť s potrebou spoločných kľúčových projektov."

Foto: Jaro Kerner