Prejsť na obsah

Diabetes - modrá Kaplnka sv. Michala

Už 19 rokov aktívne pôsobí v Košiciach Občianske združenie - Základná organizácia Zväzu diabetikov Košice, ktorá je súčasťou Zväzu diabetikov Slovenska. Košický zväz sa po prvýkrát zapojil do každoročnej celosvetovej akcie. V rámci nej sa na modro nasvecujú rozličné objekty, dominanty miest. Členovia tejto organizácie prišli s návrhom, aby sa v našom meste nasvietila na modro Kaplnka sv. Michala na Hlavnej ulici.

"Dovoľujem si Vám vysloviť úprimné poďakovanie za Vašu ochotu a pomoc pri zrealizovaní nasvietenia Kaplnky sv. Michala v Košiciach v rámci slovenského i celosvetového projektu VYSVIEŤ NA MODRO. Sme naozaj radi, že aj náš košický Zväz diabetikov sa do tohto projektu zapojil. Znamená to pre nás veľa, a preto prosím prijmite toto poďakovanie ako prejav našej úprimne mienenej vďaky za to, že náš zámer sa Vám nezdal zanedbateľný. Sme radi, že sme sa stali 14. novembra 2008 viditeľnou súčasťou sveta, v ktorom je dnes viac než 246 miliónov diabetikov," napísala v ďakovnom liste primátorovi Košíc Františkovi Knapíkovi viceprezidentka Zväzu diabetikov Slovenska pani Ena Spišáková. Účasť Košíc v projekte Vysvieť na modro sa uskutočnila aj vďaka pružnej reakcii riaditeľa spoločnosti Eltodo Ing. Pavla Sněhotu. Spoločnosť Eltodo zrealizovala modré osvetlenie v mimoriadne krátkom termíne a tak umožnila mestu zapojiť sa do tohto unikátneho celosvetového podujatia.

Na základe Rezolúcie OSN č. 61/225 o Svetovom dni diabetu sa týmto dňom stal 14. november. Do projektu Vysvieť na modro sa môže zapojiť každý občan, ale i organizácie, samospráva i štátna správa tým, že nasvieti na modro svoj dom, strom, záhradu, firmu, budovu, inštitúciu, pamiatku, schodisko, sochu, obchod, školu alebo čokoľvek iné. Z takto nasvieteného objektu je potrebné urobiť fotografiu a v rámci Slovensku je možné zaslať ju mailom na adresu Zväzu diabetikov Slovenska. Výstava najlepších fotografií a vyhodnotenie modrej súťaže bolo tento rok súčasťou III. ročníka FESTIVALU DIABETU, ktorý sa uskutočnil v sobotu 15. novembra 2008 v Dome kultúry Ružinov v Bratislave.

Modré inšpirácie nájdete na http://www.flickr.com/photos/idf/sets/72157603772275638/