Prejsť na obsah

Detský čin roka má dvoch ocenených žiakov zo ZŠ Staničná

Zarka Lovászová je 10-ročná žiačka 4.D triedy na ZŠ Staničná 13 v Košiciach. Rada pomáha iným. Zhruba pred rokom ju ráno napadla myšlienka, s ktorou hneď išla za mamou. Spýtala sa jej, či môže svoje našetrené peniaze použiť na dobrú vec - kúpiť krmivo pre zvieratká v útulku.

„Keď som mamke povedala svoj plán, bola nadšená. Sadli sme do auta a navštívili prvý obchod pre zvieratká. Nakúpili sme granuly, konzervy, mliečko pre mačky a veľa dobrôt. S plným kufrom jedla pre zvieratká sme dorazili do útulku Malá farma. Tety, ktoré tam pracujú, boli veľmi vďačné. Pohľad do psích očí ma utvrdil, že to nebola moja posledná pomoc pre nich,“ povedala táto sympatická žiačka.

Miško Maršalek zbiera popri hubách aj odpadky

Podobne sa zachoval aj jej spolužiak zo 4.D Miško Maršalek, ktorý popri hľadaní húb alebo na výletoch s rodinou a priateľmi pravidelne zbiera odpadky v lese.

"Keďže tam bolo viac odpadkov ako húb, povedal som si raz, že nabudúce si vezmem niečo na vyzbieranie toho odpadu. Postupne sa z týchto našich výletov stala tradícia. Každá naša návšteva prírody, opekačka, prechádzka, rybačka či pobyt v prírode končí tým, že odnesieme so sebou mnoho smetí a nielen tie naše. Chcel som tým ukázať, že upratovanie nemusí byť len otravné, ale môže byť spojené aj s niečím príjemným. Hneď mám lepší pocit, keď idem do prírody," myslí si Miško.

Prezidentka: Najmladšia generácia ma presviedča, že sa nemusíme báť svojej budúcnosti

Ich dobročinné aktivity nezostali nepovšimnuté a dostali sa do záverečnej nominácie Detského činu roka v kategórii Pomoc prírode. Všetkých 50 ocenených a nominovaných žiakov ZŠ, resp. prvého stupňa osemročných gymnázií, pozvala v závere mája na slávnostné oceňovanie do Prezidentského paláca prezidentka Zuzana Čaputová. 

„Je veľmi dôležité, že sa príbehy z Detského činu roka, dostávajú aj do škôl. Malí hrdinovia a hrdinky sú tak inšpiráciou pre ostatných rovesníkov, čo je nesmierne cenné najmä v časoch, keď naša spoločnosť čelí toľkým negatívnym javom. Najmladšia generácia ma presviedča, že Slovensko sa nemusí báť svojej budúcnosti," povedala prezidentka.

Malá farma ďakuje Zarke Lovászovej

Okrem prezidentkiných slov potešilo Zarku aj poďakovanie z Malej farmy Košice, ktorá sa v metropole východu stará o opustené, nechcené a týrané zvieratká.

„Ďakujeme Zarka, že si pomohla zachráneným psíkom a mačičkám, otvorila svoju pokladničku a spoločne s mamkou šli nakúpiť potrebné krmivko pre zvieratká. A aj keď si možno vekovo mladá, tvoj krásny čin mnohokrát prevyšuje správanie dospelého človeka. Máš velikánske srdiečko, ktoré bije pre záchranu tých, ktorí si bez pomoci človeka samotné neporadia,“ poďakovali jej.

Riaditeľka oceňuje pomoc žiakov okolitej prírode a zvieratkám v útulku

ZŠ Staničná 13 v Košiciach sa každoročne aktívne zapája do celoslovenského projektu Detský čin roka. Riaditeľku Evu Pillarovú potešilo, že v silnej konkurencii uspeli aj dve šľachetné činy žiakov ich školy. Obom na znak vďaky zablahoželala a odovzdala im diplomu a vecné dary.

„Zarka Lovászová a Miško Maršalek sú zodpovední a empatickí žiaci, ktorým nie je ľahostajné prostredie, v ktorom žijú. Svojimi dobročinnými aktivitami pomohli okolitej prírode a zvieratkám v útulku, ktoré sú odkázané na pomoc druhých. Škoda, že Miško nemohol do Bratislavy ísť. Pre Zarku bolo veľkou cťou stretnúť sa s pani prezidentkou, odkiaľ si odniesla nezabudnuteľný zážitok na celý život.“

Viceprimátorka verí, že Zarkine a Miškove činy budú motivovať aj ďalších školákov

Podľa viceprimátorky mesta Košice Lucie Gurbáľovej (KDH) je hlavným posolstvom Detského činu roka motivovať žiakov k tomu, aby konali dobré skutky a pomáhali svojim kamarátom, spolužiakom a ďalším mladým ľuďom zorientovať sa v hodnotách.

„Patríme k mestám, ktoré majú najlepšie základné školy na Slovensku. Zároveň máme aj tých najmilších žiakov, pre ktorých je sloveso pomáhať povinnou výbavou ich skromnej povahy. Detský čin rok dáva každému cez skutočné príbehy možnosť pochopiť, čo je dobré a čo zlé, rozvíjať v deťoch emocionálnosť a empatiu. Som nesmierne hrdá na Zarku a Miška zo IV.D a pevne verím, že ich čin bude inšpirovať aj ďalších milých a dobrosrdečných žiakov v niektorej z našich 34 základných škôl,“ dodala Lucia Gurbáľová.