Prejsť na obsah

Deti skrášlili kriedami chodník v centre


Približne 1,5 kilometra chodníka v centre mesta pokreslili farebnými kriedami košickí škôlkari a školáci. Na podujatí „Kreslenie na asfalt" v rámci osláv Dňa mesta Košice sa dnes dopoludnia v pešej zóne zúčastnilo okolo 1400 detí zo 40 košických základných a materských škôl.

Súvislý pás krásnych, rozmanitých obrázkov siaha od Dolnej brány takmer až k súsošiu Immaculata a ešte aj späť. Tohtoročnou témou kreslenia na asfalt bol slogan „To sme my", teda deti mali zobraziť samé seba v najmilších situáciách a pri najmilších činnostiach. Niektoré školské kolektívy spestrili podujatie vystúpením na pódiu s vlastným programom.

Už 15. ročník kreslenia na asfalt zorganizovalo Centrum voľného času Domino v spolupráci s mestom Košice. Tvorivé dielne pri pódiu pripravilo pre deti občianske združenie Domov rodine. Všetky od kriedy zafúľané, ale šťastné deti, od škôlkarov až po ôsmakov, dostali malé odmeny a sladkosti a väčšine sa ušli aj kupóny na kopček zmrzliny grátis.

„Toto podujatie má rovnako dlhú tradíciu ako samotné oslavy Dňa mesta Košice, keďže sa koná od ich prvého ročníka. Cieľom je ponúknuť deťom zábavnú mimoškolskú aktivitu a jej výsledkom je navyše aj skrášlené centrum mesta," uviedla riaditeľka CVČ Domino Taťjana Volková. Zaspomínala si, že za rekord možno považovať, keď v roku 2002 pokreslilo 2002 detí celú 2002-metrovú dĺžku pešej zóny (1001 metrov tam a späť).

„O kreslenie na asfalt je už tradične veľký záujem medzi košickými školami, priemer je asi tisíc detí každý rok. Už si ani neviem predstaviť oslavy Dňa mesta Košice bez milých farebných obrázkov na chodníku v pešej zóne. Dotvárajú kolorit osláv i prvých májových dní v centre mesta," povedala Ľudmila Kováčiková z referátu kultúry magistrátu mesta Košice. Návštevníci pešej zóny môžu vidieť malé detské výtvarné diela na chodníku možno ešte pár dní, napríklad kým ich nezmyje dážď.