Prejsť na obsah

Deň otvorených dverí v Archíve mesta Košice

Archív mesta Košice otvorí 21.októbra 2008 o 9.00 hod. verejnosti svoje brány. Samospráva mesta Košice si stáročia uvedomovala, že poklady každého mesta sú uložené v archívoch. Dnes by už nikto neveril, že v minulosti by mesto v prípade požiaru zachraňovalo v prvom rade ohrozený archív a nie zlato, ktoré bolo uložené spolu s ním. Zlato bolo výsledkom tých archivovaných privilégií, ktoré malo mesto v písomnej podobe. A inak to nie je ani dnes. Mesto si archív, ktorý je v sieti verejných archívov na Slovensku jediným samosprávnym archívom, veľmi váži. Archívne dedičstvo mesta siaha na začiatok 13. storočia. Je svedectvom osobitného postavenia a zásluh Košíc v dejinách krajiny. Práve preto ho chcú pracovníci archívu prezentovať počas „Dňa otvorených dverí".

Oddelenie starších dejín predstaví dokumenty tzv. „Tajného archívu", ktorý je zbierkou privilégií, honoru, dôchodkov a majetkových práv mesta a mestského patriciátu. Obsahuje tiež písomností prevažne mestskej kancelárie, ktorá je najkompletnejšie zachovanou registratúrou svojho druhu na území Slovenska. Písomnosti „Tajného archívu" sú dodnes osobitne uložené v kovovej skrini, ktorá sa až do polovice 20. storočia uzamykala kombinovane, štyrmi kľúčmi na dva zámky. Ak sa mala skriňa otvoriť, museli sa stretnúť viacerí predstavitelia mesta. Táto časť archívu má i dnes osobitný režim. Platný zákon Národnej rady SR č.395/2002 Z.z.o archívoch a registratúrach, zakazuje predkladať bádateľom originály archívnych dokumentov pochádzajúce spred roka 1526. Archív môže predkladať iba ich kópie, preto sa aktuálne pracuje na programe jeho digitalizácie.

Oddelenie novších dejín chce priblížiť terajšiu normatívnu úpravu, vzťahujúcu sa na archív a registratúru. Pomôcť chce prípadne aj s problémami na úseku predarchívnej starostlivosti. V tejto časti kontroluje odbornú správu a vyraďovanie písomnosti u orgánov a organizácií, ktoré sú v zriaďovateľskej pôsobnosti mesta. Predstaví tiež bádateľský poriadok archívu, ktorý určuje pravidlá vstupu do bádateľne, pravidlá prístupu k archívnym dokumentom a informáciám v nich obsiahnutým, ako aj možnosti prístupu k archívnym dokumentom vyhotovovaním odpisov, výpisov, potvrdení, ako aj ich vystavovaním.

Cieľom Archívu mesta Košice je predstaviť verejnosti víziu o modernom fungujúcom archíve mesta, ktorý bude pripravený v kvalitnej klasickej i elektronickej forme zabezpečovať nielen vedenie archívneho informačného systému, ale aj spravovať a efektívne využívať databázu digitalizovaných archívnych dokumentov.

Košickí archivári si domnievajú, že lokálpatriotizmu je v Košiciach málo a výchova k nemu by sa mala začať práve v archíve mesta, poznaním autentickej minulosti z jeho dokumentov. Aby každý Košičan vedel posúdiť prítomnosť a nehľadel hmlisto do budúcnosti. Archív mesta Košice vníma preto túto svoju službu, ako službu verejnosti a službu svojmu mestu.

Fakty o sídle archívu
Archív mesta Košice od prvopočiatku, odkedy je mesto mestom, stáročia sídlil v radnici a takpovediac zdieľal jej osud. Najprv sídlil v časti na Hlavnej ulici a po roku 1881 v zadnej časti, s adresou Kováčska 20. Starostlivosť oň vždy zabezpečovalo mesto. Svojimi fondami a zbierkami sa radí medzi obsahom najvýznamnejšie archívy na Slovensku.

Archív mesta Košice