Prejsť na obsah

Deň otvorených dverí pre mládež na mestskom magistráte

Magistrát mesta Košice zorganizoval na 5. novembra v rámci Európskeho týždňa mládeže Deň otvorených dverí a sprítupnil tak priestory a pracoviská magistrátu žiakom deviatych ročníkov základných škôl a študentom stredných škôl. Na podujatí sa zúčastnilo viac ako 500 žiakov. Cieľom podujatia bolo objasniť mladým ľuďom význam politiky v živote mesta a názorne im umožniť presvedčiť sa, aké nástroje môžu využiť v budúcnosti pre osobnú účasť na spravovaní verejných záležitostí. V úvodnom programe postupne vystúpili predstavitelia mesta, zástupca oragnizátora podujatia Iuventa – Slovenský inštitút mládeže a poslanci Mestského zastupiteľstva. Z jednotlivých vystúpení sa účastníci mohli dozvedieť základné princípy fungovania mestskej samosprávy a nástrojov riadenia mesta.

Do programu sa svojimi otázkami zapojili aj študenti, zaujímali sa o financovanie metských knižníc, dopad finačnej krízy na mesto a ich rodiny, možnosti zapojenia sa do rozhodovacieho procesu o rozvoji športu a kultúry, čistenie verejných a športových priestranstiev od psích exkrementov a pod. Primátor František Knapík im v humorne ledanej forme ponúkol návod ako sa stať dobrým, resp. vynikajúcom politikom. Jeho test obsahoval okrem iného aj otázky, či vedia 4 hodiny rozprávat o ničom, či majú sedliacky rozum, či majú schopnosti ukecať každého a či si chcú skomplikovat život.

Na stretnutí v rokovacej sále mestského zasupiteľstva sa zúčastnili primátor Košíc František Knapík, námestníci primátora Marek Vargovčák a Mikuláš Čečko, riaditeľ magistrátu mesta Marek Kolárčik, vedúca oddelenia školstva na mestskom magistráte Helena Jeníková, vedúci kancelárie prvého kontaktu Marián Krajňák. Za organizátora podujatia vystúpil Martin Pokorný vedúci oddelenia mobility mládeže a informácií o mládeži z Iuventa – Slovenský inštitút mládeže. Na stretnutie so žiakmi základných a stredných škôl prišlo aj 6 poslancov mestského zastupiteľstva - Eduard Buraš, Martin Boritáš, Emil Petrvalský, Daniel Rusnák a František Krištof.

Po stretnutí s poslancami a predstaviteľmi mesta sa študenti rozdelili do skupín a absolvovali prehliadku vybraných oddelení Magistrátu mesta Košice. Skupinu žiakov prijal primátor mesta na krátkej návšteve vo svojej kancelárii. Do podujatia sa zapojilo 15 základných a 7 stredných škôl, prišli aj členovia študentského a žiackeho parlamentu.

Európska komisia iniciovala podobné aktivity vo všetkých členských krajinách, krajinách EFTA (Nórsko, Island, Lichtenštajnsko), kandidátskych krajinách (Turecko, Chorvátsko) a bývalej juhoslovanskej republike Macedónsko. Komisia týmto mládežníckymi podujatiami v celej Európe nielen hodnotí svoj doterajší prístup k mládeži a jej potrebám, ale aj vytvára unikátny priestor pre mladých ľudí vyjadriť svoje potreby a názory. Výstupy všetkých iniciatív v Európe budú tvoriť základ európskej mládežníckej politiky budúceho desaťročia.
Na Slovensku všetky aktivity Európskeho týždňa mládeže zabezpečuje IUVENTA – Slovenský inštitút mládeže. Šnúra aktivít sa koná vo všetkých krajských mestách. Do iniciatívy sa zapojili aj miestne samosprávy 11 miest, ktoré pripravujú aktivity na miestnej úrovni. Pre tých, ktorí nemajú možnosť zapojiť sa do verejných diskusií je až do 25. novembra otvorená možnosť vyjadriť svoj názor k tejto téme prostredníctvom online dotazníka - http://ec.europa.eu/yourvoice/ipm/forms/dispatch?form=Youthchallenges&lang=sk. Vyvrcholenie celého Európskeho týždňa mládeže na Slovensku bude vo štvrtok 6. novembra v bratislavskej Mlynskej doline pred internátmi Ľudovíta Štúra návštevou Živých kníh – dobrovoľníkov Európskej dobrovoľníckej služby.