Prejsť na obsah

Deň Karpatského euroregiónu v NR SR

Deň Karpatského euroregiónu sa začne o 13.00 hod a bude prebiehať vo výstavných priestoroch na západnej terase Bratislavského hradu.
Bude venovaný rozvoju cezhraničnej spolupráce, ktorá je prioritou činnosti všetkých jedenástich euroregiónov na Slovensku. Karpatský euroregión, založený v roku 1993 a združujúci susediace regióny v pohraničí Slovenska, Maďarska, Poľska, Rumunska a Ukrajiny je najväčším na Slovensku a prvým v krajinách bývalého tzv. „Sovietskeho bloku."
Jeho členom je aj mesto Košice, ktorého vtedajší predstavitelia boli iniciátormi a stáli pri zrode tohto medzinárodného projektu a zúčastnili sa tiež zakladajúceho ceremoniálu KER v roku 1993, v maďarskom meste Debrecín. Košická účasť v projekte mala búrlivú históriu. Spočiatku bolo ambíciou mesta, podporenou všetkými členskými štátmi, uchádzať sa o stále sídlo medzinárodného sekretariátu. Namiesto toho v roku 1995 mestské zastupiteľstvo v Košiciach členstvo v Karpatskom euroregióne zamietlo a tento stav trval až do roku 2007, kedy Košice opätovne do projektu vstúpili. Výstava dokumentuje aj účasť Košíc v projektoch KER (Sv. Alžbeta – stopy histórie, Malá jantárová cesta, Schengenská brána), finančne podporených Ministerstvom výstavby a regionálneho rozvoja SR, zameraných na cezhraničnú spoluprácu v oblasti kultúry a rozvoja cestovného ruchu.

„Touto výstavou chceme zároveň dokumentovať pripravenosť budovať naše kapacity pre oblasť regionálneho rozvoja, rozvíjať spoluprácu s ďalšími subjektmi regionálneho rozvoja s cieľom skvalitnenia cezhraničnej spolupráce," povedal pre TASR predseda Fóra euroregiónov Slovenska František Kardoš.

S dôležitosťou rozvoja cezhraničnej spolupráce súhlasí aj riaditeľka odboru medzinárodnej a cezhraničnej spolupráce Sekcie verejnej správy Ministerstva vnútra (MV) SR Oľga Marhulíková. "Vláda SR venuje otázke cezhraničnej spolupráce mimoriadnu pozornosť. Jednou z aktivít rozvoja tejto spolupráce sú práve euroregionálne aktivity," upozornila s tým, že na Slovensku máme 11 regionálnych združení, ktoré sú „s druhou stranou spojené v rámci euroregiónov".

Výstavu pod záštitou predsedu Výboru NR SR pre európske záležitosti Milana Urbániho pripravilo Fórum euroregiónov Slovenska a predstavujú sa na nej Karpatský euroregión SR, Region Neogradiensis z Lučenca, Euroregion Beskydy, Euroregion Podunajského trojspolku, Ipeľský euroregión a Združenie Región "Tatry", ktoré bude mať svoj Deň spoločne s Karpatským euroregiónom Slovensko 16. februára 2009.