Prejsť na obsah

Ďaľšia zmodernizovaná električka pre Košičanov

Už tento týždeň budú môcť cestujúci v mestskej hromadnej doprave v Košiciach využívať ďalšiu zrekonštruovanú električku KT8D5.RN2. „Ide o takmer 20 ročnú električku, ktorá prešla komplexnou rekonštrukciou a spĺňa tie najmodernejšie parametre. Vrátane nízkopodlažného stredného článku, ktorý umožňuje pohodlnejšie cestovanie ľuďom na vozíčkoch či matkám s detskými kočíkmi," uviedol dnes pred novinármi generálny riaditeľ DPMK a. s. Michal Tkáč. 

V  posledných rokoch je to už siedma zmodernizovaná električka tohto typu, ktorá bola vyrobená v roku 1989. Ďalších sedem by malo byť zrekonštruovaných v priebehu nasledujúcich rokov, v tomto roku plánuje DPMK zrekonštruovať ešte jednu súpravu. Náklady na kompletnú úpravu boli 363 tisíc eur (11 miliónov korún). „O obnovu vozového parku sa snažíme v rámci finančných možností DPMK a mesta. Pripomeniem, že tento rok sme už našim cestujúcim dali k dispozícii 10 nových autobusov na plynový pohon za 3,65 mil. eur (111 miliónov korún), teraz zmodernizovanú električku. Verím, že do konca roka pribudne v košickej MHD ďalšia nízkopodlažná moderná električka a v krátkom čase aj zmodernizovaný autobus," doplnil M. Tkáč.

Rekonštruovanie považuje generálny riaditeľ za efektívne, ako uviedol na novinársku otázku kúpa novej električky sa začína v cenovej hladine 20 miliónov korún, v závislosti od typu, modelu, či kapacity. To sú financie, za ktoré DPMK schopný cestujúcim poskytnúť dve zmodernizované električky. Okrem optického a zvukového informačného systému bolo zmodernizované pôvodné vykurovanie, podlaha je pokrytá novým druhom celoplošnej protišmykovej krytiny, upravené je aj sedenie vodičov. Opravy spojené s revitalizáciou, rekonštrukciou a modernizáciou zabezpečovala firma ČKD PRAGOIMEX Praha spolu so svojím dodávateľom Krnovské opravovne a strojárne, Krnov. Generálnu opravu podvozkov zabezpečoval košický Dopravný podnik.


Mgr. Monika Murová
PR a marketingová konzultantka
DPMK a. s. Košice