Prejsť na obsah

Cyklista v súťaži „Kto skôr“ porazil električku , autobus, ako posledné prišlo do cieľa auto

Prvým z podujatí v rámci Európskeho týždňa mobility, ktorý začal dnes a potrvá až do 22. septembra, bola v Košiciach tradičná súťaž „Kto skôr“. Rýchlosť presunu po meste v rannej dopravnej špičke si vyskúšali autobus, električka, automobil, bicykel a kolobežka.

Štart bol pri Spoločenskom pavilóne na Triede SNP, odtiaľ sa mali súťažiaci dostať čo najskôr na Námestie osloboditeľov.

Najrýchlejší bol cyklista Martin Peterík, ktorý trať zvládol za 7 minút a 9 sekúnd. Ako spokojne uviedol po svojom víťazstve, jazdil tempom, ktoré by mal bez problémov zvládnuť každý cyklista a dodržiaval som dopravné predpisy,

Druhá, v čase 8 minút a 59 sekúnd prišla električka s primátorom mesta Jaroslavom Polačekom (nezávislý) na palube. Tretí najlepší čas, 10 minút a 2 sekundy mal autobus, v ktorom sa priviezol do cieľa riaditeľ magistrátu Marcel Čop. Na štvrtej priečke skončila kolobežka, jej výsledný čas bol 10 minút a 26 sekúnd. Posledný skončil s časom 12 minút a 26 sekúnd automobil. Možno aj preto, lebo vodič musel vozidlo riadne zaparkovať na parkovisku, kúpiť si parkovací lístok a až potom prišiel pešo do cieľa.

Primátor chce do konca roka zlepšiť preferenciu električiek na križovatkách  

„Električka, v ktorej som cestoval na Námestie osloboditeľov mala preferenciu, čím sme získali asi 20 až 30 percent času k dobru oproti času, za aký električka príde na námestie bez preferencie. Chceme, aby to takto s preferenciami električiek fungovalo reálne v celom meste najneskôr do konca tohto roka. Čaká nás ešte dlhá cesta, ale naším cieľom je, aby sa cestujúci v MHD cítili bezpečne, komfortne, aby sa vždy rýchlo a načas dostali či už do práce, alebo za svojimi záujmami,“ uviedol po skončení súťaže primátor.

Vzápätí sa vybral do predajného miesta Dopravného podniku mesta Košice na Rooseveltovej ulici, aby si tam kúpil bezkontaktnú čipovú kartu (BČK). Počas trvania Európskeho týždňa mobility majú totiž Košičania možnosť zakúpiť si BČK za jedno euro namiesto bežnej ceny 6,80 eur.

Prvý ročník súťaže „Kto skôr“ sa uskutočnil v roku 2008, cieľom súťaže bolo poukázať na nespochybniteľné výhody preferencií, čiže uprednostňovania mestskej hromadnej dopravy (MHD) v Košiciach za účelom jej zrýchlenia a tým i zvýšenia jej atraktivity pre obyvateľov. Prvý ročník súťaže mal dve kolá. V prvom museli zvládnuť súťažiaci trasu dlhú 5, 2 kilometra, v druhom si mohli zvoliť najkratšiu možnú trasu. V prvom kole bola najrýchlejšia električka pred automobilom a autobusom, v druhom kole zvíťazil automobil pred korčuliarom a cyklistom.

Európsky týždeň mobility 2019

Cieľom Európskeho týždňa mobility, do ktorého sa mesto Košice zapája každý rok, je motivovať jednotlivcov aby si volili udržateľné spôsoby dopravy, ako sú verejná hromadná doprava, pešia chôdza či cyklistika, čím by sa znížilo množstvo vypúšťaných emisií do ovzdušia a zlepšila sa jeho kvalita.

Do kampane Európskeho týždňa mobility (ETM) sa každoročne zapája viacero samospráv z rôznych krajín, v roku 2018 to bolo celkom 2792 zaregistrovaných samospráv z 54 krajín. Na Slovensku sa v minulom roku do kampane pridalo spolu 54 miest a obcí.

Témou tohto ročníka je Bezpečná chôdza a cyklistika so sloganom Prejdime sa spolu!. Tento rok sa počas Európskeho týždňa mobility bude klásť dôraz na bezpečnú chôdzu a jazdu na bicykli ako aj na ich výhody pre zdravie, životné prostredie a osobný bankový účet. Mestá, ktoré podporujú pešiu chôdzu či jazdu na bicykli sú vnímané ako atraktívnejšie, s nižšími emisiami, menším preťažením a vyššou kvalitou života pre svojich obyvateľov.

Mesto v spolupráci s Dopravným podnikom mesta Košice (DPMK), Mestskou políciou, Krajským riaditeľstvom Policajného zboru v Košiciach, Cyklokoalíciou Košice, Cyklistickou úniou v Košiciach a mnohými organizáciami, inštitúciami a podnikateľmi pripravilo v rámci ETM bohatý program. Začal dnes súťažou „Kto skôr“, skončí sa v nedeľu (22. 9.) Polmaratónskou cyklojazdou po trati Medzinárodného maratónu mieru.

V MHD na "vodičák" zadarmo

Vedenie mesta a DPMK urobilo ústretový krok voči všetkým vodičom a vodičkám. Na rozdiel od minulosti už bezplatné cestovanie v prostriedkoch MHD počas týždňa mobility nebude viazané na platný technický preukaz od automobilu. V týždni od 16. do 22. septembra podporí DPMK myšlienku ochrany životného prostredia tým, že premiérovo umožní bezplatné cestovanie všetkým vodičom a vodičkám s platným vodičským preukazom. Zároveň všetci bez ohľadu na to, či majú alebo nemajú vodičský preukaz, budú môcť v nedeľu 22. septembra na tzv. Svetový deň bez áut zadarmo cestovať MHD. Bezplatné cestovanie sa týka aj vozidiel nočných liniek.

Cykloraňajky na Hlavnej

Mesto Košice srdečne pozýva všetkých cyklistov, ale aj bežcov na raňajky priamo v centre. Miestom stretnutia bude v utorok od 7.00 - 9.00 hod. priestor na Hlavnej ulici medzi Námestím MMM a Bačíkovou ulicou, kde s predstaviteľmi vedenia mesta a DPMK bude možná diskusia na tému budúcnosť cyklistickej dopravy v Košiciach.

V nedeľu uzávera Komenského

V nedeľu, 22. septembra je pre Košičanov pripravený program na Komenského ulici, ktorá bude od križovatky so Strojárenskou až po križovatku po Watsonovu ulicu v oboch smeroch od 9.00 do 16.00 hod. úplne uzavretá pre akúkoľvek dopravu. Jedinou výnimkou bude historická električka, ktorá bude premávať po Komenského ulici v rámci kyvadlovej dopravy pre návštevníkov. Počas dňa od 11. do 16. hodiny sa môžete zapojiť do rôznorodých aktivít „na kolesách“, na svoje si prídu cyklisti, bežci, milovníci kolieskových korčúľ či šliapacích kár. Postavená bude pump-tracková dráha, detské dopravné ihrisko, cyklistická poradňa aj servis. Veľkú časť programu budú tvoriť aj aktivity propagujúce elektromobilitu. 

Okrem štandardne vypravovaného cyklobusu na trase linky č. 14 na Horný Bankov, resp. Jahodnú podľa cestovného poriadku, pripravuje DPMK v rámci nedeľného programu ešte aj jazdy mimoriadneho cyklobusu. Spoj bude premávať od 10.30 hod. každú hodinu zo zástavky Námestie Maratónu mieru po cieľovú zastávku Horný Bankov a späť. Pripravená je tiež prezentácia histórie električkovej dopravy v Košiciach.

Polmaratónska cyklojazda

Obľúbené nesúťažné cyklistické podujatie v Košiciach, ktoré je určené širokej verejnosti vrátane detí, bude dôstojnou bodkou za aktivitami Európskeho týždňa mobility. Spojitosť s MMM symbolizuje trasa pelotónu zhodná s trasou maratóncov. Pôjde sa jeden neúplný maratónsky okruh s dĺžkou cca 19 km. Symbolickou je aj rýchlosť jazdy porovnateľná s rýchlosťou priemerného bežca. Deti do 15 rokov jazdia pod dohľadom rodičov. Štart cyklojazdy bude 22. septembra o 15.30 hod. na Komenského ulici pri SPŠ strojnícka, registrácia sa začína o 14.30 hod. Cieľ bude na Hlavnej ulici.