Prejsť na obsah

Členovia Európskej komisie proti rasizmu navštívili v rámci monitorovania situácie na Slovensku aj Košice

V priestoroch košického magistrátu privítali členov Európskej komisie proti rasizmu a intolerancii (ECRI) námestník primátora mesta Košice Marcel Gibóda (nezávislý), zástupca riaditeľa magistrátu Richard Dlhý, zástupcovia jednotlivých odborných referátov mesta, štátnej i mestskej polície a mnohí ďalší.

Členov ECRI, spravodajcov Elsu Keytsmanovú z Belgicka a Vitaliana Esposita z Talianska, pracovníka Sekretariátu ECRI Wolframa Bechtela a výkonného tajomníka ECRI Johana Friestedta zaujímalo, ako sa na Slovensku a v Košíciach rieši diskriminácia, rasizmus, nenávisť a extrémizmus.

Zaujímali ich aj skúsenosti mestských a štátnych policajtov s Rómami

Spravodajcov ECRI zaujímala najmä situácia Rómov v Košiciach, vrátane segregácie rómskych detí v školách, ako u nás funguje vzdelávanie rómskych detí a mládeže, aká je ich percentuálna úspešnosť ukončenia povinnej školskej dochádzky. Ďalej sa zaujímali aj o to, v akých sociálnych pomeroch rómske deti vyrastajú, aké skúsenosti s rómskou komunitou majú štátni či mestskí policajti a podobne.

Na otázky členov ECRI odpovedali nielen zástupcovia vedenia mesta, ale aj odborní pracovníci z oddelenia školstva referátu sociálnych vecí Magistrátu mesta Košice. Jednotlivé časti magistrátu si pre členov ECRI pripravili prezentácie všetkých aktivít mesta Košice zameraných na skvalitnenie spôsobu života Rómov. Zámerom bolo predstaviť komplex aktivít v oblasti vzdelávania, sociálnych vecí a budovania základnej infraštruktúry.

Oddelenie školstva im poskytlo detailné informácie o vzdelávaní rómskych detí

Hostia venovali veľký záujem získavaniu poznatkov o vzdelávaní rómskych detí v Košiciach. Pracovníci oddelenia školstva ich informovali, že Košice sú s počtom 34 základných škôl, 54 materských škôl a 2 základných škôl s materskými školami najväčším zriaďovateľom škôl na Slovensku. Materské školy navštevuje viac ako 6 tisíc a základné školy 16 tisíc detí. Dozvedeli sa, že materská škola Hrebendova 5 na Luniku IX poskytuje celodennú výchovu a vzdelávanie deťom vo veku od troch do šiestich rokov veku, deťom s odloženým začiatkom plnenia povinnej školskej dochádzky a deťom s dodatočne odloženým začiatkom plnenia povinnej školskej dochádzky. V súčasnosti je kapacita materskej školy určená pre 111 detí v 8 triedach. 

Na rovnakom sídlisku sa nachádza aj Základná škola Ľ. Podjavorinskej 1. Členovia ECRI sa mohli dozvedieť, že kvôli nedostatočnej kapacite sa v školskom roku 2001/2002 sa začalo s jej prístavbou.  V školskom roku 2002/2003 bola sprevádzkovaná prístavba s osemnástimi triedami, dvoma telocvičňami a bazénom. V súčasnosti školu s 52 triedami navštevuje 876 žiakov. Zahraniční hostia sa ešte mali možnosť dozvedieť informácie aj o Základnej škole Mládežnícka 3 v Šaci. Tá z celkového počtu 480 žiakov v 23 triedach eviduje takmer 40 percent žiakov z hlásiacich sa k rómskej národnosti