Prejsť na obsah

Chodníky v meste dostávajú nový asfalt za 600 000 eur

Mesto Košice začalo tento týždeň s veľkými opravami chodníkov. Mestské zastupiteľstvo vyčlenilo na tento účel pri schvaľovaní rozpočtu v závere mája 600 000 eur. Stavebné čaty budú v prvej polovici júla v permanencii na uliciach Amurská, Ždiarska, Bukureštská, Ťahanovské riadky, Krakovská a Južná trieda. Postupne sa budú chodníky opravovať aj v ďalších mestských častiach.

Mnohé chodníky a cesty v Košiciach sa kvôli nedostatočným investíciám z minulosti nachádzajú v nevyhovujúcom stave. Celkový investičný dlh na cestných komunikáciách v meste je v stovkách miliónov eur. Situácia sa však postupne zlepšuje. Za uplynulých 5 rokov bola v meste opravených takmer 40 kilometrov chodníkov a takisto aj takmer 40 km cestných komunikácií.

Primátor Polaček: Onedlho začíname s ďalšími súvislými opravami ciest

Zatiaľ poslednou investíciou bola v júni zmodernizovaná a na štyri pruhy rozšírená Slanecká cesta aj spolu s nových chodníkom pre cyklistov a chodcov v mestskej časti Nad jazerom. Minulý rok pribudla nová cesta medzi Perešom a Lorinčíkom, predtým sa uskutočnili súvislé opravy ciest a chodníkov na uliciach Krosnianska, Hronská, Masarykova, Turgenevova, Obrancov mieru, Petzvalova, Magnezitárska, Americká trieda, Trieda KVP, Jaltská, Lomonosovova, Pražská, Jána Pavla II a na časti Čermeľskej cesty.

„Sme radi, že sa nám s poslancami podarilo pri príprave rozpočtu dohodnúť a môžeme investovať 600 000 eur na opravy chodníkov. Aj vďaka týmto investíciám sa nám postupne darí zlepšovať dopravnú infraštruktúru. Je to však dlhodobý proces. Veľa sme práce sme už urobili, no mnohé veci sú ešte pred nami. Už onedlho by sme po podpise zmluvy s úspešných uchádzačom chceli spustiť aj súvislé opravy ciest na Jantárovej, Watsonovej, Mliečnej a Tolstého ulici,“ uviedol košický primátor Jaroslav Polaček (nezávislý).

Opravujú sa výtlky, schody a aj oporný múr pod Železníkmi

Popri chodníkoch sa v súčasnosti rekonštruujú aj schody na Krakovskej ulici na Železníkoch, nový šat dostane už onedlho aj oporný múr pod Šibenou horou na Rastislavovej ulici. Zároveň za uplynulé tri mesiace sa opravilo už vyše 10 000 m2 výtlkov vo všetkých mestských častiach. Tie nasledovali po tom, čo mesto zimnou asfaltovou zmesou Canader opravilo do marca 1 370 výtlkov o celkovej výmere takmer 700 m2.

V úvode jari boli pre cestárov prioritou trasy MHD a ďalšie dopravne najvyťaženejšie komunikácie v meste. Po prijatí rozpočtu sa začalo s opravami výtlkov aj na vnútrosídliskových komunikáciách vo všetkých mestských častiach. Mesto má výtlky zmapované vlastným pozorovaním, na základe podnetov od občanov, mestských častí, mestských podnikov alebo príslušníkov Mestskej polície. Občania ich môžu hlásiť na tradičnej adrese udrzbaciest@kosice.sk