Prejsť na obsah

Charitný dom na Jarmočnej rozpútal vášne, mestské zastupiteľstvo neschválilo prenájom pozemku

Poslanci košického mestského zastupiteľstva dnes opäť rozhodovali na svojom rokovaní aj o prenájme mestského pozemku na Jarmočnej ulici pre Arcidiecéznu charitu (ADCH) Košice. V spolupráci s mestom Košice sa tam ADCH snažila vybudovať zariadenie pre ľudí v núdzi a bez domova. Nový Charitný dom mal poskytovať sociálne odkázaným obyvateľom Košíc komplexné služby na komunitnej úrovni namiesto súčasného charitného domu na Bosákovej ulici. Ten po prijatí nových legistatívnych opatrení nespĺňa viaceré najmä bezpečnostné normy na svoju prevádzku a jeho prevádzka tak môže tak byť kedykoľvek ukončená.

Poslanci rokovali o dlhodobom prenájme pozemkov na Jarmočnej ulici pre ADCH na výstavbu charitného domu už začiatkom júla. Po búrlivej diskusii napokon chýbal k prijatiu uznesenia, na ktoré bol potrebný súhlas troch pätín poslancov, jeden hlas. Zastupiteľstvo vtedy schválilo doplňujúci návrh, v ktorom poslanci požiadali primátora, aby inicioval spoluprácu s Úradom splnomocnenca vlády SR pre rómske komunity kvôli komplexnému riešeniu nelegálnych osád na celom území mesta. Primátor mal zároveň iniciovať rokovania s vlastníkmi pozemkov v tejto záhradkárskej lokalite za účelom riešenia nevyhovujúcej situácie s bezpečnosťou, čistotou a dodržiavaním verejného poriadku. Tieto kroky vedenie mesta postupne realizuje.

Primátor Polaček (nezávislý) ešte pred otvorením diskusie uviedol, že vedenie mesta sa pozorne zaoberá danou témou už niekoľko mesiacov. Citlivo vníma aj nesúhlasnú petíciu k charitného domu na Jarmočnej, ktorú podpísalo 6 000 obyvateľov Juhu. Primátor však zdôraznil aj nevyhnutnosť a povinnosť mesta pomáhať ľuďom v núdzi, ktorých sa v košických uliciach nachádza odhadom až okolo 1 200.

V rokovacej sále nechýbali ani tentoraz viacerí signatári petície z košického Juhu. Tí dávali najavo hlasitý nesúhlas s výstavbou Charitného domu práve v ich mestskej časti na Jarmočnej ulici. Zdôvodňovali to tým, že neďaleko tejto lokality nachádzajú dve nelegálne osídlenia, a majú strach z vysokej koncentrácie neprispôsobivých občanov.

Mária Čižmárová: Každý sa môže ocitnúť na našom mieste

Výsledok rokovania o uvedenom pozemku si prišli na zastupiteľstvo vypočuť aj terajší obyvatelia Chartiného domu sv. Alžbety na Bosákovej ulici, ktorí naopak s výstavbou nového charitného domu na Jarmočnej súhlasili. Jednou z nich bola aj Mária Čižmárová, ktorá tam po rozvode žije so svoju dcérou štyri roky.

„Môže sa to stať každému, aj vám. Každý sa môže ocitnúť na našom mieste. Mne v Charitnom dome pomohli,“ povedala počas svojho vystúpenia, zatiaľčo ju kritici výstavby neustále prekrikovali. Svoje vystúpenie nemohla dokončiť ani vedúca odboru sociálnych vecí magistrátu Eva Dudová, ktorá bola neustále atakovaná hlučnými komentármi odporcov výstavby.

Takéto neslušné správanie sa nepozdávalo námestníčke primátora Lucii Gurbáľovej (KDH). „Jedna skupina je tu ticho a pokorne počúva. Sú to obyvatelia útulku Bosákovej, nie sú to tí, od ktorých by niekomu niečo hrozilo. Charitný dom má slúžiť pre ľudí, ktorí potrebujú podať pomocnú ruku a mať prístav, odkiaľ by sa neskôr zaradili do života. Dajme im túto šancu,“ vyzvala poslancov.

Zdenko Lipták: Obyvatelia útulku nepredstavujú riziko 

Zdenko Lipták (nezávislý) býva roky v blízkosti charitného domu. Jeho obyvatelia nepredstavujú podľa neho žiadne riziko. „Žijú tam ľudia, ktorí sa rozhodli zmeniť svoj život, preto sú tam,“ vysvetľoval s tým, že problémom sú ľudia, ktorí prebývajú neďaleko v kríkoch. 

Naopak, jedna z obyvatelia, ktorá podpísala petíciu poslancom vysvetľovala, že denne chodí po Jarmočnej ulici a má zlý pocit z toho, keď tam vidí sociálne slabších občanov a deti prebehujúce cez cestu a železničnú trať. „Obyvatelia nepatria za trať, je to nebezpečné. Celá situácia znižuje aj hodnotu nehnuteľností. Nechcem, aby Juh smeroval k Luniku IX,“ tvrdila. 

Starosta mestskej časti Košice – Juh a mestský poslanec Jaroslav Hlinka (nezávislý) nechápal, prečo sa o výstavbe útulku opätovne rokuje. "Znamená to, že ak prijmeme dnes návrh tak ako ho máme predložený, znamená to že hodíme názor šesť tisíc ľudí do koša,“ pýtal sa.

Doplnil ho poslanec Viliam Knap (nezávislý) podľa ktorého petícia nie je proti výstavbe charitného domu, ale kvôli zmene lokality. Jarmočnú ulicu považujeme v súvislosti s výstavbou charitného domu za nedôstojnú, navyše aj nevhodnú, lebo pozemok na Jarmočnej sa nachádza pri dvoch nelegálnych osadách, štvorprúdovej ceste a železničnej trati,“ uviedol.

Riaditeľ Korpesio: Iná lokalita neprichádza do úvahy

Jarmočná rozdelila poslancov aj obyvateľov mesta, ktorí prišli na rokovanie košického mestského zastupiteľstva, na dva tábory. Uzmieriť sa ich nepodarilo ani riaditeľovi ADCH Košice Cyrilovi Korpesiovi, ktorý vecnými argumentmi presviedčal prítomných, že v zariadení žijú slušní ľudia. „Projekt sme pripravili priamo pre danú lokalitu na Jarmočnej. Trvalo nám niekoľko rokov, kým sme získali všetky povolenia. Teraz by sme sa mohli uchádzať o zdroje z eurofondov. Potrebujeme už len posledný krok a to prenájom priestorov. Iná lokalita neprichádza v súčasnosti do úvahy, pretože príprava projektu by trvala možno dva roky a prišli by sme takto o možnosť získať peniaze." 

Za prenájom pozemkov pre výstavbu Arcidiecéznej charity hlasovalo 21 z 33 prítomných poslancov, čo nebol dostatočný počet, pretože z dôvodu hodného osobitného zreteľa bola na schválenie tohto uznesenia potrebná trojpätinová väčšina hlasov všetkých poslancov zastupiteľstva. Táto podmienka by bola splnená, ak by za to hlasovalo aspoň 25 poslancov. 

„Mrzí ma že sa nenašiel dostatok poslancov na to, aby sme pomohli ľuďom v núdzi. Arcidiecézna charita prišla s návrhom, ktorý mal riešiť v rámci schváleného komunitného plánu mesta, problematiku bezdomovcov. Mrzí ma že časť poslancov pri tomto vážnom rozhodovaní odišla z rokovacej sály, a tak ich názor nepoznáme. Na druhej strane, uvedomujem si že petícia so šesťtisíc podpismi je vážny argument. Rozumiem ľuďom, ktorí na jednej strane majú obavu z toho, že v ich bezprostrednom okolí by mal vyrásť charitný dom. Charitný dom je však riadené zariadenie s množstvom zamestnancov, ktorí majú adekvátne vzdelanie a pracujú práve s tou skupinou ľudí, ktorí pomoc v núdzi potrebujú. Sú to ľudia, ktorí charitný dom vyhľadávajú, hľadajú v ňom oporu a pomoc. Nie sú to ľudia, ktorí sa túlajú mestom a znepríjemňujú obyvateľom mesta ich život,“ skonštatoval po hlasovaní poslancov primátor mesta.

Poslanci schválili aj troch zo štyroch nových riaditeľov

Poslanci v štvrtok rozhodovali aj o nových riaditeľoch kvarteta mestských podnikov, ktorí vzišli z transparentných výberových konaní. Svojim hlasovaním sa trikrát stotožnili s rozhodnutím výberovej komisie a vybrali dvoch nových, resp. jedného staronového riaditeľa. Riaditeľom BPMK sa o súčasný vedúci úseku správy a údržby pre Študentské domovy a jedálne Technickej univerzity v Košiciach Peter Vrábel, ktorý vo funkcii nahradí dočasne vymenovaného riaditeľa Bartolomeja Szabóa. TEHO bude viesť súčasný poverený riaditeľ  Jaroslav Tkáč. Na post riaditeľa K13 - Košické kultúrne centrá nastúpi košický advokát a konateľ reklamnej agentúry Tomáš Petraško, ktorý tam nahradí doterajšiu poverenú riaditeľku Denisu Vágner.

Poslanci naopak neakceptovali odporúčanie výberovej komisie a neschválili na post riaditeľa DPMK Tomáša Kizeka. Konateľovi spoločnosti Technik Slovakia vyčítal Daniel Rusnák (KDH) a Ján Jakubov (Smer), že nemá ukončené vysokoškolské vzdelanie, hoci to bolo v podmienkach výberového konania. Zastal sa ho Michal Djordjevič (nezávislý), podľa ktorého je dôležitá najmä odbornosť. K zvoleniu mu napokon chýbali dva hlasy, keď si získal dôveru 14 z 31 prítomných poslancov. Generálnym riaditeľom DPMK tak zatiaľ zostáva Vladimír Padyšák.