Prejsť na obsah

Cestujúci sa môžu tešiť na klimatizované elektrobusy za takmer 9 miliónov eur

Vozový park Dopravného podniku mesta Košice (DPMK) sa na budúci rok rozšíri o 11 nových elektrobusov spolu s príslušnou nabíjacou infraštruktúrou. DPMK vyhlásil v marci tohto roka verejné obstarávanie sa nákup elektrobusov vrátane výstavby súvisiacej infraštruktúry. Zákazka bola rozdelená na dve časti. V tej prvej, týkajúce sa nákupu elektrobusov, uspela skupina dodávateľov SOR Libchavy spol. s.r.o a ŠKODA ELECTRIC a.s.

Zmluva s úspešným uchádzačom bude podpísaná v najbližších dňoch. Rámcová zmluva na dodávku elektrobusov počíta s dodaním 30 vozidiel. V budúcnosti tak bude možné pri získaní ďalších finančných prostriedkov zakúpiť ďalšie vozidlá. Na dodanie 11 plne elektrických autobusov za 8 937 500 eur bez DPH bude mať spoločnosť 12 mesiacov. Pôjde o nízkopodlažné 18-metrové kĺbové vozidlá, ktoré budú disponovať klimatizáciou a viacerými SMART technológiami.

Výstavbu infraštruktúry pre elektrobusy zabezpečí spoločnosť ELZA – Elektromontážny závod Bratislava a.s. Spoločnosť uspela vo verejnom obstarávaní s ponukou 4 224 407,38 (bez DPH), čo je menej ako bola predpokladaná hodnota zákazky 4 307 000 eur. V zmysle zmluvy o dielo má firma na dokončenie prác 15 mesiacov.

Eurofondy pomôžu k modernejšej a ekologickejšej MHD

Ministerstvo investícií, regionálneho rozvoja a informatizácie (MIRRI) schválilo poskytnutie finančného príspevku z eurofondov vo výške 13 914 815 eur pre projekt „Verejná osobná doprava s nulovými emisiami v meste Košice, I. etapa“. DPMK sa ako oprávnený žiadateľ  mohol z Fondu pre spravodlivú transformáciu v rámci eurofondového Programu Slovensko uchádzať maximálne o 14 miliónov eur.

V septembri 2023 poslanci mestského zastupiteľstva schválili podanie žiadosti o nenávratný finančný príspevok ako aj zabezpečenie financovania prípadných neoprávnených, resp. ďalších vyvolaných výdavkov z vlastných zdrojov DPMK, resp. kapitálovým transferom z rozpočtu mesta.

„Našim dlhodobým cieľom je moderná a ekologická MHD. Ide o ďalší krok na tejto ceste a spolu s DPMK pripravujeme ďalšie projekty na čerpanie financií z eurofondov, ktoré zlepšia dopravnú infraštruktúru a zvýšia komfort cestovania v prostriedkoch MHD,“ uviedol primátor Jaroslav Polaček (nezávislý).

Nabíjať sa budú aj počas dňa na konečných zastávkach

Nové elektrobusy majú jazdiť na linke č. 71 z Lingova na zastávku Kláštor v mestskej časti Sídlisko KVP, resp. na linke č. 72 z Lingova na Grunt v mestskej časti Myslava. Nabíjanie bude zabezpečené na konečných zastávkach KVP Kláštor a Lingov, kde bude dobíjanie zabezpečované z existujúceho trolejového vedenia, a v depe DPMK na Hornádskej ulici.

„Technologické úpravy v depe na Hornádskej ulici prinesú možnosť pomalého nabíjania elektrobusov, ktoré bude prebiehať v nočných hodinách. Na konečných zastávkach KVP Kláštor a Lingov bude k dispozícii technológia na tzv. rýchle nabíjanie, kde sa elektrobusy dobijú počas prestávok danej linky,“ vysvetlil poverený generálny riaditeľ DPMK Roman Danko.

Veľkokapacitné elektrobusy dobíjané pomocou výsuvného pantografu sú jedným z krokov ako postupne znížiť podiel vozidiel s naftovým pohonom zo súčasných cca 85 percent na polovicu.

Pripravujú sa ďalšie projekty

Ako doplnil primátor Polaček, mesto má spolu s DPMK pripravené ďalšie projekty na zlepšenie dopravnej infraštruktúry a komfortu cestovania v prostriedkoch MHD v za vyše 200 miliónov eur, o ktoré by sa chcelo uchádzať z príslušných eurofondových výziev.

Z týchto zdrojov by mohli byť zmodernizované električky KT8, nakúpiť ďalšie autobusy na CNG pohon. V pláne je aj výstavba nového autobusového depa pre elektrobusy, modernizácia trolejovej infraštruktúry, nové čítačky do vozidiel MHD na platbu kartou, palubné počítače alebo systém na počítanie cestujúcich. Takisto je pripravený projekt na modernizácie 13 zastávok verejnej dopravy vrátane dodávky informačných systémov.

Vozový park DPMK v uplynulých piatich rokoch obohatilo 36 nových autobusov, nateraz posledným prírastkom boli tri autobusy na CNG pohon. Cestujúci môžu okrem toho využívať aj 35 zmodernizovaných autobusových zastávok s on-line informáciami o odchodoch spojov. V súčasnosti v električkovom depe na Bardejovskej ulici prebiehajú dve etapy modernizácie údržbovej základne električiek.