Prejsť na obsah

Čestným občanom mesta Košice sa stal predseda Európskeho súdu pre ľudské práva J.P. Costa

Primátor mesta Košice František Knapík odovzdal v piatok 4. apríla 2008 verejné ocenenie „Čestný občan mesta Košice" Jeanovi Paulovi Costovi – predsedovi Európskeho súdu pre ľudské práva.
Návrh na udelenie tohtoročného verejného ocenenia „Čestný občan mesta Košice", v súlade so Štatútom mesta, predložila predsedníčka Ústavného súdu SR Ivetta Macejková. Táto cena bola udelená Jeanovi Paulovi Costovi pri príležitosti 15. výročia vzniku Ústavného súdu Slovenskej republiky.

Jean Paul Costa sa narodil v roku 1941 v Tunisku. Právnické štúdiá absolvoval v Paríži, kde aj neskôr pôsobil v niekoľkých štátnych inštitúciách. V roku 1998 bol menovaný za sudcu Európskeho súdu, ktorému od roku 2007 aj predsedá. Od nástupu do tejto funkcie sa Jean Paul Costa zaslúžil o úzku spoluprácu so sudcami Ústavného súdu Slovenskej republiky, ktorý sídli v Košiciach. J.P. Costa poskytol účinnú pomoc pri organizovaní konferencií a seminárov s účasťou európskych právnych expertov a za prítomnosti našich najvyšších ústavných činiteľov. Veľkým prínosom je jeho odborná lektorská prax na pôde Právnickej fakulty UPJŠ, ktorá prispela k nadobudnutiu väčšieho rozhľadu slovenských študentov práva.

J. P. Costa tiež prispel k výmene skúseností v rozhodovacej činnosti oboch súdov konzultovaním a zosúlaďovaním rozhodovania ÚS SR s judikatúrou Európskeho súdu pre ľudské práva v Štrasburgu.
Záujem J. P. Costu o reálie života ľudí na Slovensku, obzvlášť o mesto Košice, sa spája s jeho ochotou šíriť dobré meno Slovenskej republiky, Ústavného súdu SR a mesta Košice v zahraničí.

František Knapík odovzdal ocenenie J.P. Costovi v priestoroch historickej radnice na Hlavnej ulici počas slávnostného ceremoniálu, na ktorom sa zúčastnila aj predsedníčka Ústavného súdu SR Ivetta Macejková, ústavní sudcovia, sudcovia SR, zástupcovia mesta a ďalší hostia. Pre primátora to bola premiéra odovzdávanie tejto verejnej ceny. „Osoba pána Costu možno nie je tak známa medzi Košičanmi, ale jeho pomoc slovenskému súdnictvu, ktorého najvyššia inštancia sídli práve v našom meste, je nezanedbateľná. Odovzdanie tejto verejnej ceny je poďakovaním nielen mesta, ale celého Slovenska, ktoré na Európskom súde J.P. Costa obhajuje," povedal primátor mesta F. Knapík.

J.P. Costa ocenil získanie titulu ako ocenenie nielen jeho osoby, ale aj práce sudcov, ktorí sa podieľajú na vypracovávaní zákonov, chrániacich ľudské práva. "Slovensko je krajina, ktorej sa najlepšie podarilo zvládnuť prechod z nových krajín po roku 1989. Nikde nemôžete na 100 percent garantovať ľudské práva, ani v tých najvyspelejších krajinách. Za ľudské práva musíme stále bojovať a obhajovať ich každodenne. Slovensko za 15 rokov urobilo veľký kus práce v ochrane ľudských práv a slobôd. Keby bola situácia úplne ideálna, Európsky súd pre ľudské práva by sme mohli zavrieť a kľúč položiť pod kvetináč," dodal predseda Európskeho súdu pre ľudské práva J. P. Costa.

Primátor mesta Košice môže v jednom volebnom období oceniť iba dvoch občanov titulom „Čestný občan mesta Košice". Ďalší ocenený zatiaľ nie je známy.