Prejsť na obsah

Cesta na Jahodnú bude uzavretá aj cez sviatok

Mestské lesy Košice a.s. plánujú pokračovať v nevyhnutnom výrube stromov a drevín v okolí cesty na Jahodnú aj cez štátny sviatok, vo štvrtok 17. 11. 2016, kedy si pripomenieme Deň boja za slobodu a demokraciu. Dôvod je ten, že ide o veľmi rozsiahly objem prác, a tieto sú závislé od vývoja počasia (vietor, dážď, sneh, námraza). Preto bude štátna cesta II/547 uzavretá tak ako doposiaľ, v čase od 8.00 do 15.00 hod. Mestské lesy Košice a.s. sa rozhodli pracovať aj cez sviatok preto, lebo majú snahu skrátiť predpokladaný termín ukončenia výrubu.

Na uvedenej komunikácii treba nutne zabezpečiť plynulosť a bezpečnosť cestnej premávky. Stromy v ochrannom pásme cesty dlhodobo ohrozujú motoristov, preto je v nevyhnutnej miere nutné odstrániť stromy a kroviny z pomocného cestného pozemku. Každoročne tu dochádza k nekontrolovaným pádom stromov, previsom konárov pod ťarchou mokrého snehu a ľadu. Vznikajú poistné udalosti, havárie, dochádza k ublíženiam na zdraví. Nebezpečné sú najmä stromy s narušeným koreňových systémom po veterných kalamitách v uplynulých rokoch. Nevyhnutnosť výrubu bola viackrát prezentovaná všetkými záchrannými zložkami, autobusovými prepravcami aj Policajným zborom Slovenskej republiky.

Vodiči môžu využiť obchádzkovú trasu: Margecany – Klenov – Ľubovec – Kysak – Kostoľany nad Hornádom – Košice. Po tejto trase, ak sa chcú dostať do Košíc, musia ísť musia ísť aj motoristi z Košickej Belej, Opátky, Kojšova či Veľkého Folkmaru. 

Výrub začal 7. novembra v úseku od Baránka po Alpinku, pokračovať bude až po hranicu s okresom Košice – okolie, a predpokladaný termín ukončenia výrubu je 12. december 2016. Uzáveru cesty odsúhlasil Krajský dopravný inšpektorát Krajského riaditeľstva PZ v Košiciach.