Prejsť na obsah

Čerpali informácie vo Švédsku

Zástupcovia 14 samospráv zo Slovenska sa v dňoch 24. až 31. marca zúčastnili na krátkom študijnom pobyte v zahraničí. „Študijný pobyt vo Švédsku sa uskutočnil v rámci projektu Partnerstvo – vzdelávanie pre samosprávy v oblasti mládežníckej politiky a práce s mládežou, ktorý realizuje už druhý rok Slovenský inštitút mládeže – IUVENTA," spresnila Beáta Lopušniaková.

Slovenská skupina sa stretla v rámci jednotlivých podujatí okrem iného aj s predstaviteľmi samospráv miest Mora a Kristinehamn a so zástupcami Švédskej národnej agentúry pre mládež – Ungdomsstyrelsen v Štokholme, ktorí predstavili program mládežníckej politiky a práce s mládežou na národnej a miestnej úrovni. „Počas pobytu sme získali mnoho cenných informácií a inšpiráciu pre prácu s mlými ľuďmi a zabezpečenie mládežníckej politiky vo svojich samosprávach a zároveň ponuky na ďalšiu spoluprácu so švédskymi partnermi v tejto oblasti. Program stretnutí bol veľmi bohatý, okrem prezentácií práce samosprávnych orgánov prebehli aj workshopy a diskusie v skupinách," uviedla B. Lopušniaková a dodala: „Na jednotlivých stretnutiach sa zúčastnili miestni politici, starostka mesta Kristinehamn, vedúci oddelenia kultúry v More a oddelenia mládeže a rozvoja miestnej samosprávy Kristinehamn, predstavitelia mládežníckych organizácií a miestnych mládežníckych rád. Národný inštitút a realizáciu národnej mládežníckej legislatívy na národnej úrovni nám predstavili pani Sophia Bongiorno z Ministerstva integrácie a rodovej rovnosti a riaditeľka medzinárodných vzťahov Národnej agentúry mládeže Eva Theisz."

Projekt Partnerstvo – vzdelávanie pre samosprávy v oblasti mládežníckej politiky a práce s mládežou sa zameriava na podporu a rozvoj moderných miestnych mládežníckych politík, ktoré majú odrážať priority stanovené na európskej aj národnej úrovni. Jednou z hlavných priorít projektu, do ktorého je zapojené aj Mesto Košice prostredníctvom Oddelenia školstva MMK, je aktualizovať Koncepciu mesta v oblasti práce s mládežou a pripraviť podmienky na zapojenie sa samosprávy do projektov EÚ v rámci programu Mládež v akcii.