Prejsť na obsah

Budapešť

Riaditeľky a učiteľky materských škôl z Košíc sa zúčastnili odborno-poznávacieho zájazdu v Budapešti

Slovenský výbor Svetovej organizácie pre predškolskú výchovu (SV OMEP) pripravil pre svojich členov v dňoch 4.12. až 6.12.2014 odborno-poznávací zájazd do Budapešti.

Zájazdu sa zúčastnili riaditeľky, učiteľky materských škôl a študentky Pedagogickej fakulty Prešovskej univerzity v Prešove. Zastúpenie mali aj učiteľky a riaditeľky materských škôl v zriaďovateľskej pôsobnosti mesta Košice. Program bol zaujímavý a veľmi inšpiratívny. Navštívili sme národnostnú materskú školu v Mlynkoch (neďaleko Budapešti), kde sa snažia odovzdávať deťom zvyky ich predkov, slovenskú kultúru a tradície. V programe, ktorý si pre nás hostitelia pripravili, sme videli, že deti majú bohatý repertoár slovenských piesní a hier. Druhou materskou školou bola cirkevná materská škola sv. Andreja v Szentendre (malé mestečko umelcov pri Budapešti). Boli sme účastníkmi dopoludňajšej aktivity s vianočnou témou, spolu s deťmi sme zažili prekvapenie ako ich navštívil Mikuláš. Treťou navštívenou materskou školou bola Materská škola, všeobecná škola, gymnázium a žiacky domov s vyučovacím jazykom slovenským v Budapešti. Škola sa nachádza v centre maďarskej metropoly a je významná pre upevňovanie národného povedomia najmladších generácií Slovákov v hlavnom meste Maďarska. Budapeštianska škola je výnimočná a osobitá aj tým, že vyučovací proces vo všetkých predmetoch sa uskutočňuje v slovenskom jazyku.
V každej materskej škole nás čakalo milé privítanie. Spolu s pedagógmi sme si mohli vymeniť skúsenosti a poznatky o materských školách, ale aj o školskom systéme v Maďarsku a na Slovensku. Počas troch dní sa nám plne venovala pani predsedníčka Slovenskej samosprávy v Mlynkoch pani Marta Demjénová a vďaka nej sme zažili aj krásny večer v spoločnosti ľudí, ktorí s nadšením upevňujú a rozvíjajú slovenskú kultúru v Mlynkoch ale aj v širokom okolí. Výbornú atmosféru troch dní umocnil predvianočný čas, ktorý sme si mohli užiť v materských školách, v okolí a v historickom centre Budapešti.

Poďakovanie patrí PhDr. Jarmile Sobotovej, riaditeľke materskej školy Obrancov mieru 16, Košice a členke výboru SV OMEP za organizáciu a prípravu zájazdu. Poďakovanie patrí aj Mgr. Annabele Matejovičovej, učiteľke materskej školy Watsonova 2, Košice a členke RS OMEP Košice za prípravu, organizáciu a bohaté obsahové naplnenie tohto odborno-poznávacieho zájazdu vrátane komunikácie s navštívenými školami.
Odborno-poznávací zájazd bol výbornou príležitosťou, ktorá obohatila naše poznanie, priniesla nové skúsenosti, inšpirácie a podnety do ďalšej práce. Veríme, že Slovenský výbor OMEP pod vedením predsedníčky PaedDr. Moniky Miňovej, PhD. bude naďalej organizovať takéto zájazdy a tie budú napĺňať dané ciele a očakávania. Tohtoročný zájazd v Budapešti takým určite bol.

V Košiciach 8.12.2014

PaedDr. Marianna Jamborová
riaditeľka MŠ, B. Němcovej 4, Košice
predsedníčka Regionálnej sekcie OMEP Košice