Prejsť na obsah

BPMK začal rekonštruovať ďalšie štyri byty pre sociálne bývanie

Bytový podnik mesta Košice (BPMK) začína v týchto dňoch na základe objednávky magistrátu mesta s rekonštrukciou ďalších bytov so zmiešaným vlastníctvom (hybridných bytov), do ktorých sa budú môcť nasťahovať sociálne odkázaní Košičania v rámci inštitútu prestupného bývania.

V pondelok 29. júla došlo k odovzdaniu všetkých štyroch bytov na uliciach Národná trieda, Krosnianska, Milosrdenstva a na Južnej triede do rúk stavebných majstrov z BPMK, ktorí tam pobudnú najbližšie štyri mesiace. Ukončenie rekonštrukcie v celkovej cene 164 618 eur je v zmysle zmluvy naplánované na 30. november 2024. Rekonštrukcia hybridných bytov je hradená z rovnomennej položky v rámci rozpočtu mesta Košice na tento rok.

L. Gurbaľová: Novým nájomcom pripravíme pekné Vianoce

Podľa košickej viceprimátorky Lucie Gurbáľovej (KDH) bol každý z týchto bytov dlhodobo užívaný jedným nájomcom, prípadne príslušníkom jeho rodiny. Byty v minulosti po ich odsťahovaní odovzdali v stave vyžadujúcom rekonštrukciu.

„Všetky štyri tieto byty boli v dezolátnom stave a nebolo možné ich využívať. V bytoch sa pristúpi k rekonštrukcii jadra, osadia sa nové priečky, nanovo sa nainštalujú rozvody vody, elektriny a odsávanie. Nainštalujú sa aj nové zariaďovacie sanitárne predmety a nášľapné vrstvy podláh,“ uviedla.

Doplnila, že dôjde aj k povrchovým úpravám stien, stropov, výmene výplňových konštrukcií v oknách a dverách. Osadia sa aj nové kuchynské linky, vymenia radiátory, ich ventily a termostatické hlavice. Noví nájomcovia by sa zrekonštruovaných bytov mali nasťahovať ešte pred Vianocami.

„Našou prioritou je prenajať tieto byty nájomcom, ktorí si dlhodobo riadne plnia svoje povinnosti, a to v rámci systému tzv. prestupného bývania. Transparentný výber prebieha na základe prijatých kritérií, ktoré sú zverejnené na webstránke mesta,“ skonštatovala vedúca oddelenia sociálnych vecí košického magistrátu Eva Dudová.

Rekonštruujú sa aj malometrážne byty

Okrem tejto rekonštrukcie v súčasnosti prebiehajú rekonštrukčné práce aj v ďalších dvoch zdevastovaných hybridných bytoch na uliciach Slobody a Ľudová v mestskej časti Západ. Spoločnosť Úsmev ako dar v tomto roku na vlastné náklady zrekonštruuje celkovo šesť takýchto doposiaľ neobývateľných nájomných bytov.

Spomínané dva byty chce podľa manažéra svojej košickej pobočky Rada Drába zrekonštruovať do konca letných prázdnin a ďalšie štyri v nasledujúcich mesiacoch. V spolupráci s mestom ich prenajmú pracujúcim ľuďom s trvalým pobytom v Košiciach, ktorí sú ohrozené stratou bývania. Dlhodobý prenájom týchto malometrážnych bytov s výmerou 19-22 m2 schválili ešte v marci poslanci mestského zastupiteľstva.

Primátor: Mestské byty nepredávame, ale zveľaďujeme

Za posledných päť rokov bolo v MČ Západ, Nad jazerom, Dargovských hrdinov, Sever, Juh daných do užívania 41 bytov v domoch so zmiešaným vlastníctvom, 14 z nich bolo v rokoch 2020 a 2023 prenajatých Nadácii Dedo v rámci projektu Housing first. To pomohlo viacerým rodinám dostať sa z problémov a presunúť sa do vlastného bývania.

„Všetky tieto aktivity robíme preto, aby sme mohli pomôcť a pripraviť nový domov sociálne odkázaným rodinám. Za našich predchodcov mnohé mestské byty chátrali. My postupujeme opačne a plníme verejný prísľub, že mestské byty predávať nebudeme. Začali sme sa o nich starať a zveľadovať. Teší ma, že môžeme prezentovať aj výsledky, ktorými je doposiaľ 41 zrekonštruovaných bytov pre účely sociálneho bývania. Do konca tohto roka by sme chceli odovzdať desať ďalších bytov a aj v tom budúcom plánujeme ďalej pokračovať v rekonštrukciách,“ dodal primátor mesta Jaroslav Polaček (nezávislý).