Prejsť na obsah

Bezpečná cesta do školy

Začiatok školského roka v Košiciach bude obohatený o výrazné žlto-červené výstražné tabule POZOR DETI a atypické červeno-biele prechody pre chodcov. Tie majú napomáhať školákom z 8 základných škôl pri bezpečnejšej ceste do školy.
Projekt Bezpečná cesta do školy vznikol v spolupráci s Magistrátom mesta Košice, Mestskou políciou a Nadáciou VÚB. Súčasťou projektu je aj špeciálne označenie najkritickejších križovatiek v blízkosti vybraných základných škôl, a to ZŠ Gemerská 2, Lechkého 1, Polianska 1, Masarykova 19/A, Bernolákova 16, Bruselská 18, Tomášikova a Jenisejská 22. Mesto Košice garantuje dlhodobé umiestnenie dopravného značenia najmenej na tri roky a zabezpečí policajné hliadky Mestskej polície v okolí vybraných škôl po dobu 2 týždňov.
„Sme radi, že tento zaujímavý projekt môžeme privítať aj v Košiciach, nakoľko si uvedomujeme, že je viacero rizikových križovatiek, cez ktoré naše deti chodia do školy. Budeme sa snažiť pomôcť zo strany mesta čo najviac tento projekt podporovať a v budúcnosti rozširovať," povedal primátor mesta F. Knapík.
Projekt zameraný na prevenciu prináša nové komplexné a najmä nadštandardné riešenia v dopravnom značení. „Bezpečnú cestu do školy považujeme za jeden z najzaujímavejších projektov Nadácie VÚB. Tešíme sa, že prišiel aj k nám do Košíc, a že pomôže zachovávať bezpečnosť pre deti, ktoré sú denne vystavované nebezpečenstvu cestnej premávky. Zároveň môžem v mene všetkých zamestnancov povedať, že budeme veľmi pozorne sledovať výsledky tohto projektu v Košickom kraji," povedal riaditeľ VÚB Banky v Košiciach R. Varga.
Projekt v minulom školskom roku odštartoval v Bratislave a zaznamenal výrazné úspechy v bezpečnosti detí v cestnej premávke a v znížení nehodovosti v blízkosti škôl. Prínos projektu spočíva nepochybne vo zvýšení bezpečnosti malých detí navštevujúcich ZŠ v Bratislave a tohto roku aj v Košiciach a pomáha aj ostatným chodcom a všetkým účastníkom cestnej premávky vo vybraných kritických lokalitách mesta.

 Zdroj: Dynamic Relations 2000