Prejsť na obsah

Betlehemské svetlo zažiarilo aj na magistráte

Primátor mesta Košice František Knapík privítal dnes dopoludnia v priestoroch Magistrátu mesta Košice, košických skautov, ktorí mu slávnostne odovzdali Betlehemské svetlo – plamienok z Baziliky Narodenia Pána v Svätej zemi. Betlehemské svetlo je symbolom nádeje, lásky a šťastia. Pre mnohých ľudí sa stalo súčasťou Vianoc. Košickí skauti veria, že s posolstvom svetla a pokoja, ktoré odovzdali dnes prvému mužovi Košíc prinesú do našich domovov odkaz z Betlehema: nádej, ľudskú jednotu a priateľstvo.

Tradíciu roznášať plamienok založili v susednom Rakúsku. Na Slovensku sa tento zvyk rozšíril po roku 1990 a tohto roku bude spríjemňovať atmosféru v slovenských rodinách už po devätnásty raz. Svetlo z večného plameňa z miesta rodiska Ježiša Krista odpálila už 26. novembra 10-ročná Elizabeth Nemec z Horného Rakúska a v sprievode pútnikov ho špeciálnym lietadlom prepravila do Linzu a do Viedne. Zástupcovia z Európy, Afriky a severoamerického kontinentu si z neho odpálili plamienok 13. decembra, betlehemská štafeta zavíta do vyše 25 krajín Európy. Slovenskí skauti priniesli svetlo pokoja od svojich rakúskych kolegov.

V týchto predvianočných dňoch navštívili magistrát aj skauti z mestskej časti Luník IX. V závere minulého týždňa prišli zaspievať a zarecitovať primátorovi mesta a pracovníkom mestského úradu. Skautov sprevádzal aj kňaz Peter Bešényi, ktorý sa Rómom venuje už dlhodobo a po mnohých rokoch prežitých na bardejovskej Poštárke teraz pôsobí na sídlisku Luník IX v Košiciach. Okrem primátora privítal skautov aj viceprimátor Marek Vargovčák. Obaja sa deťom z luníka poďakovali za milý program a odovzdali im malé darčeky.