Prejsť na obsah

Asanácia bytového domu Hrebendova 2-4 na Luniku IX

Narušená statika jedného zo zdevastovaných obytných domov na Hrebendovej ulici 2 – 4 na košickom sídlisku Lunik IX si vyžiadala jeho asanáciu. Statický posudok bol vypracovaný v januári tohto roka, stav obytných domov bol označený za havarijný. Pohyb a pobyt osôb v dome sa stal život ohrozujúci. Mesto Košice sa rozhodlo pre asanáciu bytového domu, nakoľko náklady na jeho rekonštrukciu by presiahli výstavbu nového objektu. Búracie práce sa začali v pondelok 9. novembra 2009, trvať by mali maximálne tri týždne. Spoločnosť Demonta, spol. s r. o., ktorá demoláciu vykonáva, objekt prevzala 3. novembra 2009, poslední obyvatelia sa z dotknutej bytovky presťahovali do náhradného ubytovania 2. novembra 2009. „Objekt bol uplynulý týždeň odovzdaný demolačnej firme. Všetkým obyvateľom obytného domu na Hrebendovej 2 - 4 bolo zabezpečené náhradné bývanie v bytoch na sídlisku, ktoré boli uvoľnené vysťahovaním neplatičov alebo odchodom nájomníkov. Náhradné byty boli pred odovzdaním zrekonštruované. V jednotlivých náhradných bytoch sme opravili vstupové dvere, jadrá, namontovali sme v nich okná. Byty boli dané do užívania schopného stavu," spresnil konateľ Bytového podniku mesta Košice, s.r.o. Gabriel Hrabovský.

Na Hrebendovej ulici 2 – 4 bývali nájomníci, ktorí nemali s mestom Košice uzavreté platné nájomné zmluvy. „Našiel sa byt, v ktorom bývalo 23 ľudí. Po nájomníkoch ostal značný dlh na nájomnom a za služby, spolu 206 400 eur (6,2 mil. Sk)," doplnil konateľ BPMK, s. r. o.

Mestské zastupiteľstvo na asanačné práce, čiže na búranie bytových domov, presťahovanie obyvateľov, odpojenie plynu a vody v bytových domoch schválilo na svojom zasadnutí 30. apríla 2009 v druhej zmene programového rozpočtu Mesta Košice na rok 2009, sumu 281 251 eur (cca 8,5 mil. Sk). O ďalšom využití plochy po asanácii bytových domov na Hrebendovej ulici 2 – 4 mesto Košice ešte nerozhodlo.

V havarijnom stave je podľa konateľa BPMK, s. r. o. Gabriela Hrabovského aj ďalší obytný dom na Podjavorinskej ulici. Aj ten plánuje mesto Košice asanovať potom, čo vyrieši pre jeho nájomníkov náhradné bývanie a mestské zastupiteľstvo odsúhlasí finančné prostriedky na demolačné práce. „Rekonštrukcia tohto obytného bloku by bola rovnako ako v prípade bytového domu Hrebendová 2 – 4 nákladnejšia ako postavenie nového objektu," uviedol Gabriel Hrabovský.

Približne pred rokom odsúhlasilo mesto Košice asanáciu bytového domu na Hrebendovej ulici 6 – 8. Jeho statiku narušil požiar. Búracie práce stáli mesto Košice 7,5 milióna Sk (248.954 eur).

Mesto Košice v súvislosti s riešením bytovej otázky obyvateľov sídliska Lunik IX pripravuje projekt výstavby univerzálnych montovaných domov z plechových kontajnerov. Dôvodom je devastácia bytového fondu a potreba vytvoriť alternatívy bývania najnižšieho štandardu. Pôjde o montáž variabilných samostatných bytových segmentov, pričom výhodou je, že nevyžadujú technicky náročnú prípravu, výstavba je rýchla a variabilná a finančne menej náročná ako klasická murovaná stavba. V rozpočte mesta Košice je, po štvrtej úprave programového rozpočtu Mesta Košice na rok 2009, na výstavbu univerzálnych montovaných domov z plechových kontajnerov vyčlenených 333 795 eur (cca 10 mil. Sk).