Prejsť na obsah

Arcibiskup posvätil nové priestory Krízového centra

Arcibiskup Košickej arcidiecézy rímskokatolíckej cirkvi Alojz Tkáč najprv posvätil a potom spoločne s primátorom Košíc Františkom Knapíkom spoločne slávnostne uviedli do prevádzky priestory Krízového centra (KC) pre matky s deťmi v Mestskej časti Košická Nová Ves. Zariadenie môže prijať takmer 70 klientov. Prevádzkuje ho košická Arcidiecézna charita (ADCH). Do priestorov bývalého Detského domova (DD) na Poľnej ulici sa Krízové centrum presťahovalo v decembri minulého roka z Alejovej ulice, kde fungovalo od roku 2003. Riaditeľ ADCH Cyril Corpesio informoval, že do rekonštrukcie investovali približne 49.790 eur (1,5 milióna Sk) a pri ďalšej obnove sa chcú uchádzať aj o prostriedky zo štrukturálnych fondov. Nové priestory sú väčšie, komfortnejšie, s vyšším štandardom, umožňujúce matkám s deťmi bývať osobitne.

Primátor Košíc František Knapík vyjadril želanie, aby sa raz v budúcnosti mohol zúčastniť aj pri zatváraní takéhoto zariadenia, pretože by to znamenalo, že každé dieťa už má svoju rodinu. Zariadenie je prevádzkované celoročne a nový domov v ňom našli týrané matky s deťmi, ženy, ktoré po komplikovaných životných situáciách prišli o strechu nad hlavou alebo mladé dievčatá, bývalé chovankyne detských domovov. Krízové centrum poskytlo od roku 2003 pomoc viac ako 200 rodinám, 58 matkám pomohli zamestnanci KC nájsť prácu a desiatkám rodín poskytli dočasné útočisko v najťažších životných okamihoch.

Súčasťou dnešného slávnostného programu bol aj Deň otvorených dverí, v rámci ktorého sa návštevníci mohli bližšie oboznámiť s podmienkami života v KC a jeho poslaním. Klienti spolu s pracovníkmi KC ponúkli návštevníkom aj ukážky pracovných a terapeutických činností. Koná sa tu aj výstava fotografií pod názvom Príbeh Afriky, ktoré poskytli Vysoká škola zdravotníctva a sociálnej práce sv. Alžbety v Bratislave, Trnavská univerzita, Dobrá novina a Občianske združenie Savio. Fotografie zachytávajú atmosféru Afriky a jej hrozivý sociálny fenomén - AIDS, chudobu a hlad. Výstava bude prístupná širokej verejnosti do 1. marca.

zdroj: TASR