Prejsť na obsah

Aktuálne dianie v projekte EHMK Košice 2013

čím titul EHMK prisúdila metropole východu. O prestížny titul sa spolu s Košicami uchádzali Martin, Nitra a Prešov.
Po príprave na získanie titulu, trvajúcej rok a pol, odchádza z projektového tímu jeho doterajší vedúci Marek Kolárčik, ktorý bude od 1. októbra 2008 pôsobiť na Magistráte mesta Košice ako riaditeľ úradu.
Vedením tímu EHMK bude dočasne poverenáu Alena Vachnová, zodpovedná za zahraničné vzťahy v projekte. „Čaká nás vytvorenie nového právneho subjektu – neziskovej organizácie, zmena organizačnej štruktúry a práca na príprave štrukturálnych fondov a grantovej schémy projektu. To by sme chceli stihnúť do začiatku budúceho roka,“ povedala Vachnová.
V týchto dňoch primátor mesta Košice František Knapík kontaktoval primátora Prešova Pavla Hagyariho. Obaja sa dohodli na osobnom stretnutí, ktorého predmetom bude ďalšia spolupráca Košíc a Prešova. Záujem deklarovali obe mestá ešte počas kandidatúry. Podpisom Memoranda o vzájomnom porozumení a budúcej spolupráci pri príprave podujatia Európske hlavné mesto kultúry (EHMK) 2013 sa zaviazali k súčinnosti pri realizácii tohto projektu v prospech celého košického a prešovského regiónu v prípade, že titul EHMK 2013 získa jedno z týchto miest. Budúca spolupráca podľa znenia memoranda zahŕňa prípravné obdobie v rokoch 2009 až 2012, ako aj následný rok 2013.
S francúzskym víťazom EHMK mestom Marseille sa košický projektový tím stretne koncom októbra, kde si dohodnú konkrétne body spolupráce. „Výsledkom doterajšej komunikácie košického a marseilleského tímu sú spoločné témy a projekty ako utečenci, pouličné divadlo, spoločný projekt vzájomnej prezentácie kultúrnych špecifík oboch regiónov, ktorý prinesie pohľad na charakteristickú tradičnú architektúru, remeselnú výrobu i zachované technické pamiatky,“ uviedol Sorger.





Zuzana Lehotská,
komunikácia s médiami, projektový tím Európske hlavné mesto kultúry Košice – 2013