Prejsť na obsah

Aj v Košiciach sa o rok stretnú najlepší európski futbalisti do 21 rokov

V Košiciach sa uskutočnilo prvé pracovné stretnutie organizátorov blížiacich sa majstrovstiev Európy vo futbale hráčov do 21 rokov, ktoré sa na budúci rok uskutočnia v ôsmich slovenských mestách.

Zástupcovia mesta Prešov a mesta Košice spolu so zástupcami ďalších subjektov sa koncom uplynulého týždňa stretli so zástupcami Organizačného výboru pre majstrovstvá Európy vo futbale hráčov do 21 rokov. Pracovné stretnutie bolo prvým zo série rokovaní, ktoré majú odštartovať intenzívnejšiu prípravu šampionátu v podmienkach hostiteľských miest. „Partnerstvo a spolupráca s hostiteľský mestami je kľúčovým faktorom pre vytvorenie jedinečnej atmosféry a teda aj pre celkovú úspešnosť podujatia," uviedol generálny sekretár SFZ Peter Palenčík.

Šampionát je najväčším podujatím aké môže Slovensko organizovať

Majstrovstvá Európy vo futbale hráčov do 21 rokov sa na Slovensku budú konať od 11. do 28. júna 2025 v mestách Bratislava, Trnava, Nitra, Dunajská Streda, Trenčín, Žilina, Prešov, Košice. Na šampionáte si zahrá 16 tímov, pričom celkovo odohrajú 31 zápasov. Ide o najväčšie športové podujatie, ktoré môže Slovensko aktuálne hostiť. Organizátori očakávajú, že Slovensko môže pri vypredanej kapacite štadiónov navštíviť v čase šampionátu viac ako 300-tisíc  fanúšikov. Istú účasť si zatiaľ z kvalifikácie vybojoval tím Holandska, Slovensko ako hostiteľská krajina bude na šampionáte účinkovať automaticky.

Košická futbalová aréna je od mája pripravená na veľké zápasy

V Košiciach sa bude hrať v novej Košickej futbalovej aréne (KFA) s kapacitou 12 555 divákov, ktorá svoju veľkú premiéru zažila pred takmer vypredanými tribúnami 1. mája 2024 vo finále Slovenského pohára vo futbale, v ktorom MFK Ružomberok porazil Spartak Trnavu. Ešte predtým sa na nedokončenom štadióne odohrali aj zápasy európskych pohárových súťaží.

„Košice sa už tešia na futbalové ME do 21 rokov v roku 2025. Mesto spolu s organizátormi urobí všetko preto, aby sa domáci a zahraniční fanúšikovia cítili v našom meste príjemne a vítaní. Myslím si, že vďaka skúsenostiam z hokejových šampionátov budeme schopní čeliť všetkým problémom, ktoré takéto podujatie so sebou prináša. Najmä naša novovybudovaná KFA sa zhostí svojho poslania a verím, že ju vypredáme na všetky hracie dni. Košičania aj návštevníci nášho mesta a regiónu sa majú na čo tešiť,“ uviedol námestník primátora mesta Košice Marcel Gibóda, pričom dodáva, že už na jeseň by sa v KFA mohla predstaviť v prípravnom zápase aj Slovenská futbalová reprezentácia.   

Na hostiteľské mestá čaká mimoriadna organizačná výzva

Spolupráca s hostiteľskými mestami sa sústreďuje v prvej fáze na aktivity zamerané na publicitu podujatia, na ktoré bude možné zakúpiť vstupenky už na jeseň tohto roku. Príprava zahŕňa, okrem nevyhnutných investícií do športovej infraštruktúry, aj miestne opatrenia v oblastiach akými sú mobilita, bezpečnosť, ale aj propagácia hostiteľských miest pred domácimi a zahraničnými futbalovými fanúšikmi.