Prejsť na obsah

Aj v auguste sa budú rekonštruovať viaceré cesty

Mesto Košice chystá napriek škrtaniu v rozpočte v priebehu mesiacov august a september väčšie rekonštrukcie viacerých verejných komunikácií. Rozpočet aj po tretej úprave počíta s dopravnými stavbami, ktoré majú prispieť k skvalitneniu mestských komunikácií.

V bežných výdavkoch rozpočtu na cestnú dopravu je aktuálne po tretej úprave rozpočtu vyčlenených takmer 6 miliónov eur (cca 181 mil. Sk). Tieto prostriedky sú vyčlenené na celoročnú stavebnú údržbu a opravu mestských komunikácií, dilatáciu mostov, trhlín, zvodidiel, zábradlí, dlažby v centrálnej mestskej zóne, kosenie, výrub stromov, podchodov a pod. „Väčšie súvislé opravy cestných komunikácií sme naplánovali na mesiace august a september. V súčasnosti prebiehajú výberové konania na dodávateľov," povedal Jozef Mikula z oddelenia Správy komunikácií Magistrátu mesta Košice.

Cesty dostanú nový povrch
V nasledujúcich dvoch mesiacoch chce mesto upraviť povrchy viacerých komunikácií. „Na výstavbu a rekonštrukciu ciest je z kapitálových výdavkov navrhnutých vyše 800 tisíc € (cca 24 miliónov korún)," uviedla Eva Fabová z oddelenia Správy komunikácií MMK. Mesto chce rekonštruovať aj komunikáciu na Triede SNP od Ondavskej ulice po Festivalové námestie, v rámci rekonštrukčných prác sa má meniť živičný povrch vozovky v rozsahu 5150 m2. Pokračovať sa bude aj v oprave a spádovaní cesty na Myslavskej ulici v Myslave. Cestári si vezmú do parády aj opravu cestu a chodníka na Štúrovej ulici v úseku od Mojmírovej po Kuzmányho ulicu. Odstrániť by sa mal aj havarijný stav komunikácie nad jaskyňou na Kavečianskej ceste v mestskej časti Sever a havarijný stav Mostného objektu na Triede Ludvíka Svobodu. „Rekonštrukcia tejto stavby je nevyhnutná," dodal Jozef Mikula z oddelenia Správy komunikácií mesta Košice.

Vrcholí oprava chodníkov
Vo vlastníctve mesta sú ako súčasť verejných komunikácií aj chodníky a spevnené plochy. Tie správca – Oddelenie správy komunikácií MMK opravuje priebežne počas roka v rámci bežnej údržby. V tomto období vrcholí oprava chodníkov na Poštovej a Šrobárovej ulici. V rámci tejto rekonštrukcie bude vymenený vrchný živičný kryt chodníkov na ploche 1500 m² a v niektorých častiach sa uskutoční aj výmena obrubníkov. „Spomínané rekonštrukcie majú prispieť k zlepšeniu stavu komunikácií v centrálnej mestskej zóne," spresnil Peter Paučo z oddelenia Správy komunikácií MMK. V jeseni chce mesto pokračovať aj vo výstavbe združeného cyklochodníka na Komenského ulici. „Termín začatia rekonštrukčných prác súvisí s vydaním stavebného povolenia," doplnila Eva Fabová z oddelenia MMK.

Na rekonštrukciu upozornia tabule so smajlikmi
Spomínané rekonštrukčné práce môžu vodičom a chodcom spôsobiť aj krátkodobé obmedzenia, o ktorých bude mesto verejnosť včas informovať. Na plánované opravy komunikácií budú účastníkov cestnej premávky upozorňovať aj veľké tabule s poďakovaním za trpezlivosť. „Veríme, že aj vďaka nim budú vodiči obozretní, opatrní a ohľaduplní. Všetkých účastníkov cestnej premávky už teraz prosíme o trpezlivosť. Kvalita verejných komunikácií sa po rekonštrukciách určite zvýši," povedal viceprimátor mesta Košice Marek Vargovčák.