Prejsť na obsah

Aj tento rok sme navštívili LETNÝ TÁBOR PRE VÝNIMOČNÉ DETI

Usmejte sa! Pretože aj malí šmolkovia sa usmievajú. Areál hotela DAM v Košickej Belej sa na sedem dní premenil na rozprávku o výnimočných deťoch s úžasnou schopnosťou rozdávať radosť a o ich statočných ochrancoch, ktorí sa im rozhodli spríjemniť každú chvíľu.
 
A chvíle to boli viac než príjemné, o čom sa mohol presvedčiť každý, kto prišiel navštíviť Letný tábor pre sluchovo, zrakovo, mentálne a telesne znevýhodnené deti a mládež, ktorý už po 11-ty krát zorganizovalo Občianske združenie Usmej sa na mňa. Projekt mohol byť zorganizovaný aj vďaka príspevku Fondu zdravia mesta Košice a Fondu Karpatskej vandrovky Karpatskej nadácie Máme radi Východ.
 
Tábor na rozprávkovú tému Šmolkovia umožnil deťom s rôznymi hendikepmi zažiť dobrodružstvo a zároveň pomôcť rodičom so starostlivosťou. Táborníci sa rôznymi hrami učili rozvíjať sociálne, komunikačné a manuálne zručnosti a kondičku si zlepšovali športovaním a pohybovými aktivitami.O zábavu sa im zasa starali šermiarska skupina LARP klub Košice, zvieratká z OZ Biely Tesák, ujo Ľubo a ďalší.

O 30 detí sa staralo 12 dobrovoľníkov, medzi ktorými boli aj sluchovo hendikepovaní mladí ľudia. Tí za svoju snahu dostali najvyššiu možnú odmenu , radosť v očiach detí.

O výnimočnosti týchto detí sa na vlastnej koži presvedčili primátor Richard Raši s viceprimátorkou Renátou Lenártovou, ktorí malým táborníkom priniesli chutnú šmolkovú tortu. Ani na chvíľu nezaváhali a spoločne s deťmi okúsili „penovú show" pripravenú hasičmi i spoločné cvičenie, za čo si vyslúžili úsmevy a objatia z každej strany. „Som skutočne nadšený, že som mohol stráviť chvíle s týmito neuveriteľne statočnými deťmi. Zároveň chcem poďakovať všetkým, ktorí sa na tomto projekte podieľajú a pomáhajú tak rozvíjať zručnosti a talent hendikepovaných detí," dodal primátor.