Prejsť na obsah

31.3.2010 Mestská rada v Košiciach dnes rokovala mimoriadne

Mestská rada na dnešnom mimoriadnom zasadnutí prerokovala materiál Projekt energetického zhodnotenia odpadu pre mesto Košice - „Modernizácia spaľovne".

Košickú spaľovňu v minulosti prevádzkovali spoločnosti Technické služby mesta Košice, Centrum zneškodnenia odpadov, Ekothermal99. Od roku 2001 spoločnosť KOSIT a.s., ktorá prevádzkuje spaľovňu, zabezpečila rekonštrukciu jednej spaľovacej linky, ktorá plne vyhovuje kritériám Európskej únie.
V blízkom okolí mesta nie je iné zariadenie na zhodnotenie alebo zneškodnenie odpadu, ktoré by v súčasnosti dokázalo ponúknuť reálnu alternatívu pre odpad z mesta Košice. Činnosť spaľovne odpadov v Košiciach je v zmysle integrovaného povolenia charakterizovaná ako energetické zhodnotenie odpadu „R1".*
Spoločnosť KOSIT a.s. už niekoľko rokov používa pri riadení svojich procesov ISO 9001 a 14001.
Kosit a.s. pripravil projekt vychádzajúci z moderných systémov nakladania s odpadom s ohľadom na miestne podmienky.
Navrhovaný podnikateľský projekt energetického zhodnotenia odpadu je zameraný na rekonštrukciu a modernizáciu spaľovne, ktorá zabezpečí zneškodňovanie odpadu v súlade s platnou legislatívou a zároveň zvýši energetické využitie odpadu v plnej kapacite.
Investície potrebné na vytvorenie sofistikovaných zariadení na termické zhodnotenie odpadu spojené v cykle s materiálovým zhodnotením využiteľných materiálových zložiek, majú posunúť mesto k ekologickému a modernému odpadovému hospodárstvu, a tiež výrazne zhodnotiť majetok Mesta Košice v spoločnosti Kosit .

Mestská rada odporučila Mestskému zastupiteľstvu prerokovať Projekt energetického zhodnotenia odpadu pre mesto Košice - „Modernizácia spaľovne".