Prejsť na obsah

31.1. - trasy MHD sú zjazdné, druhý stupeň zimnej údržby zatiaľ ostáva v platnosti

Aj po dnešnom popoludňašom zasadnutí mestského štábu zimnej údržby ostáva na území mesta Košice v platnosti druhý z troch stupňov zimnej údržby. V teréne už je spolu vyše 50 mechanizmov spoločnosti Kosit, mestských podnikov a mestských častí a okrem toho ešte ručne odpratáva sneh z verejných priestranstiev a komunikácií ďalších už cca 120 pracovníkov Kositu a mestských podnikov.

Hlavné dopravné ťahy sú s istými obmedzeniami prejazdné, niektoré spoje MHD meškajú približne do 15 minút. Začali sa už čiastočne odpratávať aj niektoré vnútrosídliskové komunikácie, avšak situáciu naďalej komplikuje vietor, ktorý opätovne zafúkava odpratané hlavné dopravné ťahy a trasy MHD, a tak núti mechanizmy opakovane udržiavať prioritne zjazdnosť týchto kľúčových mestských komunikácií.

V dôsledku pretrvávajúceho nepriaznivého počasia sa zatiaľ neuvoľnili dostatočné kapacity na intenzívnejšiu úpravu stavu chodníkov. Z niektorých ulíc centra už odvážajú sneh, ktorý po odprataní z komunikácií tvorí prekážku pre vodičov i chodcov. Predpoklad je, že snežiť by mohlo prestať dnes večer, ale vietor asi pretrvá.

„Keďže pondelok je už pracovným dňom, naším zámerom je prioritne naďalej udržať zjazdnosť hlavných ťahov a trás MHD a zabezpečiť aj zjazdnosť vnútrosídliskových komunikácií, aby sa motorizovaní Košičania mohli dostať zo svojich domovov do práce. Vzhľadom na nadštandardnú nádielku snehu a pretrvávajúce nepriaznivé poveternostné podmienky motoristov prosíme o toleranciu a trpezlivosť, aby v rámci svojich možností aj každý sám pomohol svojmu autu dostať sa spod snehu, resp. von z parkoviska. Keď takto zaúraduje príroda, prináša to nutne so sebou aj isté obmedzenia. Vyzývame tiež Košičanov, aby jazdili veľmi opatrne, resp. aby v rámci možností nechali osobné autá na parkoviskách a použili MHD,"
uviedol primátor mesta Košice František Knapík.

Majiteľov, správcov a užívateľov nehnuteľností mesto prosí o udržiavanie schodnosti chodníkov priľahlých k týmto nehnuteľnostiam v súlade s VZN mesta č. 33 o zimnej údržbe. Vývoj situácie a účinnosť prijatých opatrení intenzívne priebežne monitoruje mestský štáb zimnej údržby. Jeho v poradí už tretie nedeľňajšie zasadnutie je na programe o 21. hod. na magistráte, kde sa rozhodne o prípadných ďalších opatreniach.

***

ZIMNÁ ÚDRŽBA V MESTE KOŠICE


Zmluvný dodávateľ mesta: KOSIT a.s.
Čistenie a údržba komunikácií - tel.číslo: 055 - 727 07 81
Zimná pohotovosť mechanizmov: od 1. novembra do 31. marca
Hlavné obdobie: od 1. decembra do 28. februára

Postupnosť výkonu údržby:
1. trasy mestskej hromadnej dopravy v dĺžke 170 km
2. štátne cesty 1. triedy
3. bočné a tzv. vnútrosídliskové cesty
4. chodníky, parkoviská,
5. čistenie zastávok MHD a podchodov

Rozpočet na rok 2010: 1,1 mil. €

***

SPRÁVA KOMUNIKÁCIÍ KOŠICE

Dĺžka cestnej siete: 747 km
Plocha: 4 354 188 m2
Chodníky: 351 km
Počet uličných vpustí: 7 046 ks
Dispečing správy komunikácií tel.: 055 - 16 126 /poruchy, závady, výtlky/

Rozpočet na rok 2010: 6, 262 mil. €

***

Do pozornosti:
Stále informácie - http://www.kosice.sk/clanok.php?file=stale_informacie.htm