Prejsť na obsah

„Samospráva a Slovensko bez bariér“

Projekt Slovensko bez bariér vznikol v roku 1999 z iniciatívy Asociácie organizácií zdravotne postihnutých občanov SR (AOZPO SR), občianskeho združenia GEMMA ´93 a Únie miest Slovenska (ÚMS) s cieľom zaangažovať mestá, obce a kraje, aby sa zamerali na odstránenie architektonických a spoločenských bariér. To má byť kľúčom k tomu, aby sa zdravotne postihnutí a spoločensky izolovaní ľudia ľahšie zaradili do spoločnosti a ich život sa dostal na kvalitatívne vyššiu úroveň. Iniciátori uskutočnili celoslovenský pochod, pri ktorom navštívili vyše 600 obcí a miest a organizujú súťaž "Samospráva a Slovensko bez bariér", v ktorej mestá a obce realizujú konkrétne projekty s cieľom odstrániť architektonické i spoločenské bariéry a umožniť zdravotne postihnutým ľuďom plnohodnotné zapojenie sa do spoločenského života.
Projekt mal veľký ohlas u odbornej i laickej verejnosti a priniesol veľmi konkrétne výsledky. Zástupcovia zúčastnených organizácií, ktorí v rámci celoslovenského pochodu navštívili mnohé zdravotnícke i sociálne zariadenia a stretli sa s veľkým počtom občanov so zdravotným postihnutím, sa rozhodli založiť

„ÚČET SLOVENSKO BEZ BARIÉR"

s cieľom pomôcť jednotlivým zdravotne postihnutým osobám získať potrebné pomôcky, uľahčiť im pohyb a komunikáciu doma i v spoločnosti.
Pri príležitosti desiateho výročia sa rozhodla Správna rada účtu Slovensko bez bariér zorganizovať štafetový „maratón", počas ktorého navštívia účastníci viac ako dvadsať slovenských miest, s rovnakým cieľom ako pred desiatimi rokmi. Slávnostné otvorenie štafetového pochodu sa uskutočnilo 5.9.2009 v Bratislave, finále sa uskutoční 23.9.2009 v Košiciach. Pri návšteve štafetových miest miestni dobrovoľníci ponúkajú tieto informačné letáky a odznaky s logom projektu za symbolickú cenu 1,- € , ako príspevok na účet Slovensko bez bariér, prostredníctvom ktorého členovia Správnej rady pomáhajú jednotlivým zdravotne postihnutým.


Program štafetového pochodu v meste Košice
15:00 – 15:20 hod.
Slávnostné ukončenie pochodu za účasti viceprimátora mesta Košice Mareka Vargovčáka, ktoré sa uskutoční v rámci kultúrneho programu „Biela pastelka" na Hlavnej ulici, pri súsoší Immaculata.

15:20 – 15:40 hod.
Recitál Mariána Banga, charizmatického nevidiaceho speváka a hudobníka s viacnásobným talentom.

16:00 – 16:30 hod.
Prijatie delegácie štafetového pochodu viceprimátorom mesta Košice Marekom Vargovčákom v priestoroch Historickej radnice, Hlavná 59.