Prejsť na obsah

,,Kvalitné vzdelávanie – vízia moderného učiteľa“

Riaditeľky materských škôl v zriaďovateľskej pôsobnosti mesta Košice sa zúčastnili Odbornej konferencie ,,Kvalitné vzdelávanie – vízia moderného učiteľa"

Riaditeľky materských škôl v zriaďovateľskej pôsobnosti mesta Košice sa zúčastnili na Odbornej konferencii s medzinárodnou účasťou pod názvom ,,Kvalitné vzdelávanie – vízia moderného učiteľa". Konala sa v Štúrove v dňoch 15. a 16. novembra 2013 pod záštitou ministra školstva, vedy, výskumu a športu Slovenskej republiky Dušana Čaploviča. Organizovalo ju v rámci Operačného programu Vzdelávanie, Národného projektu Vzdelávanie pedagogických zamestnancov materských škôl ako súčasť reformy vzdelávania Metodicko – pedagogické centrum. Projekt bol spolufinancovaný zo zdrojov EÚ.

Cieľom odbornej konferencie bolo prezentovať získané kompetencie učiteľa materskej školy a implementovať ich do edukačnej praxe, hodnotiť efektivitu celoživotného vzdelávania, načrtnúť vízie moderného učiteľa.

Cieľovou skupinou boli frekventanti alebo absolventi jednotlivých vzdelávacích aktivít projektu. Z Košíc sa konferencie zúčastnili riaditeľky materských škôl v zriaďovateľskej pôsobnosti mesta Košice, a to: z MŠ Dénešova 53, MŠ B. Němcovej 4, MŠ Moldavská 23, MŠ Bernolákova 14, MŠ Azovská 1, MŠ Jenisejská 24, MŠ Oštepová 1.

Konferencia sa uskutočnila v období, kedy slovenské školstvo prechádza ďalšou etapou svojho vývoja, v čase keď sa pripomienkuje návrh Štátneho vzdelávacieho programu aj pre predprimárne vzdelávanie. Konferencia sa začala programom detí materských škôl mesta Štúrovo a slávnostným privítaním hostí zástupkyňou primátora mesta Štúrovo PaedDr. Kornéliou Slabákovou. Z hlavnými príspevkami vystúpili: PhDr. Viera Hajdúková, PhD., MŠVVaŠ SR - Súčasnosť a perspektívy predprimárneho vzdelávania na Slovensku, PaedDr. Eva Bruteničová, RP MPC Bratislava a PaedDr. Silvia Mináriková, DP MPC Trnava - Realizácia aktivít Národného projektu Vzdelávanie pedagogických zamestnancov materských škôl ako súčasť celoživotného vzdelávania; Tata Mbugua, PhD., Pensylvánia USA - Ako môže medzinárodná spolupráca pomôcť predškolskému vzdelávaniu na národnej úrovni; prof. PhDr. Branislav Pupala, CSc., doc. PaedDr. Ondrej Kaščák, PhD., MPC Bratislava - Zahraničná skúsenosť v profesijnej identite slovenskej učiteľky materskej školy, získaná účasťou na odborných stážach; PaedDr. Ilona Uváčková, ŠŠI Bratislava - Rozvíjanie profesijných kompetencií učiteľa prostredníctvom kontinuálneho vzdelávania v kontexte výchovy a vzdelávania detí v materských školách; doc. PaedDr. Daniela Valachová, PhD., PFUK Bratislava - Prečo je výtvarná edukácia dôležitá v predprimárnom vzdelávaní?; PhDr. Nataša Slavíková, MPC Bratislava - Mediálna výchova a príklady implementácie do edukačnej praxe v materskej škole; doc. PhDr. Viera Uherčíková, CSc., FMFI UK - Prezentácia získaných kompetencií učiteľa MŠ v rámci vzdelávania a príklady implementácie do edukačnej praxe. Súčasťou konferencie boli aj workshopy a diskusie k obsahu hlavných referátov, ktoré viedli: PaedDr. Eva Pupíková a PhDr. Renáta Varhoľáková z RP MPC.

Z uskutočnenej odbornej konferencie boli prijaté nasledovné závery: Overiť uverejňovanie záverečných prezentácií a produktov zo stáži na edukačnom portáli. Legislatívne doriešiť postavenie základnej školy s materskou školou. Posilniť sebavzdelávanie v rámci poradných orgánov riaditeľa školy. Iniciovať rokovanie s predstaviteľmi MPC a ZMOSU. Upraviť spôsob financovania MŠ tak, aby v koeficientoch boli zahrnuté aj nároky vyplývajúce z časti pedagogických zamestnancov na kontinuálnom vzdelávaní a atestáciách. Vzhľadom na pozitívne prínosy od pedagogických zamestnancov materských škôl pokračovať v kontinuálnom vzdelávaní aj v rámci budúceho programového obdobia.


Spracovali: Mgr. Jana Gibalová, riaditeľka MŠ Moldavská 23, Košice
Ing. Henrieta Blénessy, referent referátu školstva, športu a mládeže MMK