Prejsť na obsah

„Košice sa za krátky čas výrazne zmenili“

V uplynulých dňoch navštívili Košice zástupcovia dvoch talianskych univerzít z Kalábrie, ktoré už dlhšie spolupracujú s Technickou univerzitou Košice. Delegáciu prijal v priestoroch Historickej radnice na Hlavnej ulici primátor mesta Košice František Knapík. V krátkom príhovore priblížil najzaujímavejšie obdobia histórie mesta, predstavil jeho súčasnú situáciu a možnosti a veľmi pozitívne sa vyjadril o spolupráci troch univerzít.

Cieľom návštevy talianskych univerzitných predstaviteľov bolo podpísanie bilaterálnych zmlúv o spolupráci na ďalšie obdobie. Za Univerzitu Sannio v Benevente navštívili Košice Prof. Ing. Filippo Bencardino, rektor univerzity, Prof. Ing. Pasquale Daponte, ktorý je zodpovedný za spoluprácu s TU KE, Don Franco Piazza, predstaviteľ Univerzitného pastoračného centra, Dr. Sara Furno, ktorá má na starosti referát výmeny študentov v rámci programu ERASMUS a Dr. Paola Sorgente zo študijného oddelenia rektorátu Univerzity SANNIO. Z Kalábrijskej univerzity v Cosenzi zastupoval rektora tejto univerzity Prof. Ing. Domenico Grimaldi. Technickú univerzitu v Košiciach zastupovali prof. Ing. Linus Michaeli, DrSc, vedúci oddelenia elektronických obvodov a merania a doc. Ing. Ján Šaliga, PhD, zástupca vedúceho Katedry elektroniky a multimediálnych telekomunikácií.

Začiatok spolupráce medzi univerzitami sa datuje do r. 1994. V priebehu spolupráce sa podarilo uskutočniť viaceré vedecké podujatia, vznikla pracovná skupina „Testovanie a modelovanie analógovo číslicových a číslicovo analógových prevodníkov„ pre prípravu Európskych štandardov a získavanie grantov v tejto oblasti. V r. 2001 došlo k podpisu bilaterálnych zmlúv medzi TUKE a UNI SANNIO, ktoré boli zamerané na výmenné pobyty študentov, dvojtýždňové jazykové kurzy pre študentov TUKE, získavanie budúcich zamestnancov z radov absolventov a stáže v Taliansku.

Súčasťou programu pri podpise nových bilaterálnych zmlúv bolo aj prijatie u rektora Technickej univerzity prof. A. Čižmára, dekana Fakulty elektrotechniky a informatiky a prof. L. Vokorosa, dekana Strojníckej fakulty TUKE. Talianski univerzitní pracovníci si prezreli aj niektoré pracoviskách TUKE.

Technickú univerzitu pred rokom navštívila aj delegácia z jednej z najprestížnejších technických univerzít Polytecnico di Milano. Prorektor tejto univerzity navrhol spoluprácu v oblasti rozšíreného výukového programu doplneného o predmety, ktoré sú na partnerskej univerzite silné. Výsledkom by mal byť program s dvojitým uznaním diplomov. V súčasnosti sa pre túto spoluprácu riešia otázky súvisiace s legislatívnym rámcom pre takýto program tak, aby rešpektovali platné právne normy v oboch krajinách.