Prejsť na obsah

„Dom 2008“ - Krištáľovú tehla za najlepšiu stavebnú investíciu

Krištáľovú tehlu za najlepšiu stavebnú investíciu na obidvoch stranách východnej hranice EÚ". Do súťaže, ktorá sa uskutočňuje každoročne, s prihlasovaním do konca septembra a vyhlasovaním laureátov začiatkom decembra, sa tohto roku mesto Košice prihlásilo objektom Steel – arény. Organizátorom prestížneho podujatia je Poľské bytové združenie Lublin.

Jednu tehlu už Košice získali
V uplynulom ročníku sa mesto Košice o krištáľovú tehlu uchádzalo dvoma stavbami: rekonštrukcia kaplnky sv. Michala na Hlavnej ul. a doplnenie dlažby na námestí severne od dómu sv. Alžbety. Prestížna cena 12. decembra 2007 putovala počas galavečera, v priestoroch filharmónie v Lubline do rúk projektanta a dodávateľa stavby rekonštrukcie kaplnky sv. Michala a investorovi - mestu Košice.
Predmetom súťaže sú aj tohto roku obytné budovy, polyfunkčné objekty pre bývanie a občiansku vybavenosť, objekty prechodného bývania, obytné súbory, verejné priestranstvá, pamiatkové objekty, verejnoprospešné objekty - zrealizované v období od januára 2006 do septembra 2008. Prihlášku do súťaže mohli podať úrady reprezentujúce mestskú samosprávu, administratívni správcovia, účastníci stavebného procesu – t.j. investor, developer i projektová kancelária a hlavný dodávateľ v dohode s investorom. Súťaž prebieha vďaka pomoci sponzorov a samospráv, pre ktoré je účasť v súťaži významnou formou prezentovania vlastnej činnosti. Osobitne v oblasti zrealizovaných investícií. K obrovskej prestíži podujatia prispieva aj veľký záujem médií uvádzajúcich množstvo informácií o súťaži a prihlásených investíciách, bohato ilustrovaný viacjazyčný katalóg súťaže, ako aj samotný priebeh galavečera za účasti niekoľkých stoviek domácich a zahraničných hosti.

Z histórie súťaže
Začiatok súťaže o krištáľovú tehlu sa datuje do roku 1999. Súťaže sa vtedy zúčastnili autori najlepších objektov v Lublinskom kraji v Poľsku, neskôr pribudol Euroregiónu BUG, za účasti Ukrajiny a Bieloruska. Nakoniec súťaž posunula svoje hranice za pobaltské republiky a Slovensko. Zámerom organizátorov je rozšíriť súťaž z doterajšej euroregionálnej podoby do štátov, krajov a okresov ležiacich na obidvoch stranách východnej hranice Európskej únie, od Škandinávie po Balkán, na „CESTE SLNKA A SNEHU".

Podrobné informácie o súťaži sú k dispozícii na www.ptm.lublin.pl, na adrese zarzad@ptm.lublin.pl, prípadne ladislav.kocis@kosice.sk