Prejsť na obsah

Obnovená Spievajúca fontána strieka vyššie ako Herliansky gejzír

Stovky Košičanov si v sobotu večer nenechalo ujsť jednu z najväčších atrakcií jubilejného 30. ročníka osláv Dňa mesta. Opätovnú premiéru zažila po minuloročnej rekonštrukcii obľúbená Spievajúca fontána, ktorá sa po nútenej prestávke zaradila medzi najväčšie ťaháky historického centra mesta.

Najväčšiu obnovu v doterajšej 38-ročnej histórii fontány mala na starosti spoločnosť Begra. Modernizácia stála takmer 1,79 milióna eur. Finančne na ňu prispela Nadácia U.S. Steelu sumou 1 milión eur, zvyšné náklady uhradilo zo svojho rozpočtu mesto Košice. Na rekonštrukcii obnovenej pýchy Košíc sa okrem nich podieľala aj Správa mestskej zelene v Košiciach, SmartCity Group a ďalší partneri.

Havarijný stav vystriedali smart riešenia

Fontána bola v uplynulých rokoch v havarijnom stave, fungovala na výnimku a voda z nej striekala len v značne obmedzenom režime. Revízna správa spred dvoch rokov odhalila viacero vážnych porúch telesa fontány, prasklín povrchov a nefunkčnú časť elektroinštalácie. V prevádzke vtedy ostali iba jej najnevyhnutnejšie súčasti – zo 160 reflektorov svietilo 109 a z 25 čerpadiel bolo funkčných iba šesť.

Našťastie je to už len minulosť, keďže množstvo nadšených Košičanov a návštevníkov mesta si dnes vychutnalo úžasný pohľad na v súčasnosti zrejme najmodernejšiu fontánu v celej Európe. Program nevšednej vodnej šou odštartoval o 19.45 a hudobne ju sprevádzal orchester Musica Iuvenalis pod vedením dirigenta Igora Dohoviča. Okrem úchvatnej svetelnej a vodnej šou ponúkla aj videoprojekcie na vodnú clonu, ktorú už Košičania poznajú z Plávajúcej fontány v Mestskom parku. Metropola východu sa tak môže pochváliť nevšedným unikátom, že má na svojom území dve multimediálne fontány.

Primátor: Zrekonštruovali sme to minútu pred dvanástou

Košický primátor Jaroslav Polaček (nezávislý) predstavoval počas rekonštrukčných Spievajúcu fontánu ako symbol mesta a budúci ohňostroj vody, ktorá bude krajšia, farebnejšia a modernejšia, než tomu bolo doposiaľ.

„Som rád, že sa tieto očakávania naplnili. Rekonštrukcia sa udiala minútu pred dvanástou. Bez nej by fontána už v tomto roku nefungovala a nemohla tešiť svojich návštevníkov. Dali sme hlavy dokopy a spolu s našimi partnermi, ktorým veľmi pekne ďakujem, sme našli také riešenie, aby tento skvost mohli dať do prevádzky. Je to najmodernejšia fontána v Európe a jediná s umelou inteligenciou. Košičania sa majú na čo tešiť, bude aj veľkým magnetom pre turistov. Máme v pláne aj ďalšie prekvapenia, ktoré už onedlho oznámime,“ uviedol pri slávnostnom otvorení.

Mnohí návštevníci si zaspomínali na pôvodné reflektory svietiace vo farbách štyroch sklíčok, ktoré boli na nich nalepené a porovnali ich s 260 LED svetlami v nekonečnej farebnej škále. Celkovo sa vo fontáne nachádza 43 čerpadiel a 750 dýz rôznych priemerov. Košičanov najviac ohromila stredová dýza, ktorá môže chŕliť vodu až do výšky 24 metrov, čo je viac, než koľko dosahuje erupcia herlianskeho gejzíru. Bočné dýzy pri krajoch fontány, resp. obľúbené detské vyvierače, striekajú vodu do výšky 50 cm.

Nové káble majú dĺžku 16 kilometrov

Po rekonštrukcii sa kompletne vymenila kabeláž, ktorej dĺžka vo fontáne a parku dosahuje úctyhodných 16 km. Takisto by v súčasnosti v celom areáli fontány a parku nikto nespoznal ani ozvučenie a osvetlenie, ktoré sa kompletne vymenili. Spievajúca fontána disponuje aj viacerými novými smart technológiami.

Vďaka nim sa plánuje v obrazovej i zvukovej podobe prenášať predstavenia Národného Košice alebo iných kultúrnych podujatí priamo na vodnú hmlu fontány. Podobne ako na sesterskej fontáne v Mestskom parku budú na striekajúcej vode lákadlom aj rotujúce piruety. Fontánu riadi nový softvér, ktorý umožní základné riadenie a dohľad na diaľku.

Obmenou prešiel aj hudobný výber, kde okrem doterajších diel vážnej hudby bude možné počuť aj hitovejšie skladby slovenských a českých interpretov. Spievajúca fontána bude v prevádzke každý deň medzi 12.00 - 22.00 hod. až do jej zazimovania. Hudobný repertoár sa bude meniť vždy medzi 16.00 - 18.00 hod.  

Riaditeľka Správy mestskej zelene (SMsZ) Marta Popríková takisto ocenila novú podobu symbolu nášho mesta.

„Obyvatelia a návštevníci Košíc sa môžu tešiť na modernú fontánu, ktorá je hodná 21. storočia. Okrem samotnej rekonštrukcie sme zmodernizovali aj zavlažovací systém, čo výrazne prispeje k udržiavaniu zelene v parku. SMsZ má vo svojej správe celkovo 20 fontán v meste. Po slávnostnom otvorení Spievajúcej fontány v najbližších dňoch spustíme aj ďalšie fontány na Hlavnej ulici a postupne aj ostatné po celom meste.“

Predtým technicky pomohli VSŽ, teraz dal U.S. Steel milión eur

S myšlienkou vzniku fontány v roku 1986 prišiel vtedajší primátor Rudolf Schuster po tom, čo ju videl počas návštevy v bývalom Sovietskom zväze. Veľký podiel na jej úspešnej projekčnej a technickej realizácii mali odborníci z bývalých VSŽ Košice.

Vďaka spolupráci a finančnej pomoci od ich nasledovníkov z U.S. Steelu môže odteraz zmodernizovaná fontána robiť radosť aj ďalším generáciám Košičanov. Prezident košického U. S. Steelu Jim Bruno zdôraznil, ako je pre zamestnancov hutníckeho kombinátu dôležité spojenie kultúry a celého regiónu.

„Košická Hlavná ulica je centrom a fontána pred divadlom je priam ikonickým miestom pre každého Košičana. Pred desiatkami rokov sa neobvyklé technické riešenia pri stavbe fontány dopracovali v dielňach železiarní. A tak železiarne aj teraz vstúpili do projektu, ktorý spája umenie, tradície a najmodernejšie technológie.“

Výstava v parku rozpovie cez vzácne fotografie príbeh Spievajúce fontány

Okrem súčasnej podoby fontány majú Košičania a návštevníci mesta možnosť zájsť aj na výstavu o jej historických premenách. Tá bude v parku pri fontáne verejnosti k dispozícii do 30. septembra 2024. Výstava Príbeh Spievajúcej fontány približuje míľniky v histórii ikonickej fontány od roku 1935 až po jej súčasnú podobu. Plní aj vzdelávaciu funkciu, keď zaujímavé informácie približuje návštevníkom okrem slovenčiny aj v angličtine a maďarčine. Mesto pri jej príprave spolupracovalo s Útvarom hlavného architekta, Správou mestskej zelene Košice a Archívom mesta Košice.

„Obdobie 30. až 50. rokov bolo málo zmapované, dohľadať niektoré informácie bolo preto do určitej miery výzvou. Napriek tomu, že to bolo časovo veľmi náročné, bolo to zároveň aj obohacujúce. Veľmi ma teší, že vďaka spolupráci s Východoslovenským múzeom sa nám podarilo získať viaceré vzácne fotografie, ktoré neboli ešte nikdy publikované, a sú teda o to atraktívnejšie,“ doplnil poverený vedúci Archívu mesta Košice Michal Tunega.

Program podujatí v rámci osláv jubilejného 30. ročníka osláv Dňa mesta pokračuje aj zajtra, keď je od 13.00 hod. naplánované slávnostné otvorenie tohtoročnej sezóny na Vyhliadkovej veži Hradová s voľným vstupom. Akcia je spojená s aktivitami lesnej pedagogiky pre mládež a zážitkovým vzdelávaním. Bližšie informácie o ďalších programoch osláv nájdete na tomto linku: www.denmestakosice.sk