Prejsť na obsah

V areáli ZŠ L. Novomeského začala fungovať nová atletická hala

V areáli ZŠ Laca Novomeského v Košiciach v stredu 18. januára slávnostne otvorili nafukovaciu halu pre atletiku určenú prevažne pre talentovanú mládež v metropole východu.

Dvojplášťová nafukovacia hala vyrástla vlani na jeseň na bývalom hokejbalovom ihrisku vo vnútri zrekonštruovaného 250-metrového školského oválu. Trénuje sa v nej už niekoľko týždňov. Ponúka desať súťažných dráh a ďalších sedem tréningových dráh, sektory pre skok do diaľky, trojskok, skok o žrdi, skok do výšky a vrh guľou.

K dispozícii je 55 metrov dlhá šprintérska rovinka s povrchom značky Mondo, ktorý sa používa na svetových atletických podujatiach. Mesto investovalo do výstavby 420 000 eur, atletický klub pridal z vlastných zdrojov 80 000 eur poskytnutím alebo dokúpením špeciálnych povrchov a zariadení do haly. 

K vybaveniu haly prispel aj Slovenský atletický zväz, ktorý poskytol vrhačský kruh na vrh guľou, latkami na skok do výšky a sadou štartových blokov. Nielen mladí atléti môžu využívať aj tri unimobunky so šatňami, WC a skladovými priestormi.

Primátor: Košická atletika dostáva nový impulz

Myšlienka výstavby haly vznikla v roku 2020 počas športového podujatia JBL Jump fest, ktorý sa koná na košickej Hlavnej ulici od roku 2016. 

„Teším sa, že sa nám tento projekt podaril a máme v meste po dlhých rokoch takúto nafukovačku. Košická atletika touto halou dostáva nový impulz a mesto ďalší chýbajúci článok športovej infraštruktúry. Želám si, aby aj vďaka nej v Košiciach vyrástli úspešní športovci a atléti svetového formátu,“ povedal primátor Jaroslav Polaček (nezávislý).

Hala nebude slúžiť len na tréningy atletiky, ale zašportujú si v nej aj žiaci školy počas hodín telesnej výchovy. „Halu budú využívať naši starší žiaci počas telesnej výchovy a teším sa na ich úspechy na atletických súťažiach, keďže budú mať perfektné tréningové podmienky,“ povedala pri otvorení riaditeľka ZŠ L. Novomeského Júlia Dzurusová.

Halu dokážu vykúriť za 90 minút

Atletický stánok je vybavený najnovšími technológiami, vďaka ktorým sa napríklad vzduch v hale vymení za necelú hodinu a hala sa vykúri za asi 1,5 hodiny. Nafukovacia hala je súčasťou projektu pripravovanej Atletickej akadémie na ZŠ L. Novomeského, ktorý vzniká ako spoločný projekt mesta a občianskym združením a športovým klubom Atletika Košice.

„Sme nadšení, že spoločnými silami sa nám vďaka mestu Košice podarilo vybudovať túto nádhernú halu. Je špecifická tým, že nemá bežecký ovál, ale na druhej strane má skokanskú rampu a až 17 dráh, z ktorých až desať sa dá využiť pre šprintérske súťaže. Súčasne s halou vznikol aj vonkajší regulárny sektor pre skok do diaľky a vrh guľou, v lete doplníme aj sektor pre skok do výšky. V jednom momente tam bude môcť trénovať až 50 atlétov v dvoch až štyroch skupinách. Po dlhých 39 rokoch bude možné v Košiciach zorganizovať aj halové atletické preteky,“ teší zakladateľa klubu Atletika Košice Stanislava Návesňáka.

Predchádzajúca nafukovačka vo VŠA naposledy vydýchla ešte počas socializmu

Podobná nafukovacia atletická hala stála v Košiciach naposledy v osemdesiatych rokoch minulého storočia vo Všešportovom areáli na Alejovej. Pretlaková nafukovacia hala fungovala od roku 1974, o dva roky neskôr sa v nej uskutočnili aj halové majstrovstvá vtedajšieho Československa. Koncom osemdesiatych rokov však takmer symbolicky navždy spľasla spolu s vtedajším spoločenským zriadením. 

Košickí atléti po skončení jej prevádzky prišli o športový stánok a možnosť tréningov najmä počas zimných mesiacov. To je už minulosťou, keďže mladé atletické nádeje môžu odteraz trénovať v modernom športovom stánku na úrovni 21. storočia. 

Slávnostného otvorenia sa zúčastnili aj bývalé slovenské reprezentantky v atletike - košické olympioničky Danka a Janka Velďákové, ktoré sa podieľajú aj na výchove a tréningu detí a mládeže. Riaditeľ Medzinárodného maratónu mieru v Košiciach Branislav Koniar si zaželal, aby aj z tejto haly vzišli šikovní atléti a budúci členovia košickej maratónskej rodiny.