Prejsť na obsah

Mesto Košice vyhlasuje súťaž na rekonštrukciu objektu Starej krytej plavárne

Mesto Košice vyhlásilo 22. novembra 2010 súťaž na architektonické riešenie rekonštrukcie objektu Starej krytej plavárne na Rumanovej ulici v Košiciach a priľahlého areálu kúpaliska so športovými plochami.
Účelom súťaže je nájsť najvhodnejší spôsob rekonštrukcie Starej krytej plavárne so zachovaním architektonických kvalít jej pôvodného návrhu. Pri rekonštrukcii bude potrebné prihliadnuť na porušený stav statiky celého objektu a reálne možnosti rekonštrukcie jednotlivých častí, prípadne ich demontáž a znovupostavenie, resp. nahradenie novými, identickými konštrukciami.
„Rekonštrukcia plavárne vychádza z filozofie prepojenia pôvodnej funkcie plavárne –„vodného sveta ľudí" – relaxačné bazény, vodné masáže, tobogán, sauny a podobne s „vodným svetom živočíchov" - akvarijné a vivarijné expozície. Vodný svet ľudí má reprezentovať bazénová hala, ktorá bude po rekonštrukcii „pamätníkom" pôvodného výnimočného diela architekta Ladislava Greča. Súčasný objem 25 metrového bazéna je možné zachovať alebo využiť pre viacero menších vodných objektov, ktoré majú zároveň zvýšiť atraktivitu vonkajšieho areálu a podporiť celoročnú návštevnosť. Zázemie vodného sveta ľudí bude spoločné aj pre vonkajšie bazény, rovnako ako technologická časť bazénov. Vonkajšie bazény s vnútorným vodným svetom budú fyzicky aj opticky prepojené," uviedol Rudolf Bauer, splnomocnenec mesta pre projekt Košice 2013.
Pri príprave Vodného sveta živočíchov a rastlín sa vychádza z predbežného investičného zámeru, ktorý pripravil riaditeľ ZOO Košice Erich Kočner. „Pre vodný svet živočíchov a rastlín navrhujeme využiť časť vstupného krídla a bočných krídel objektu plavárne s optickým prepojením na bazénovú halu. Priestory budú zamerané na akvarijné alebo vivarijné expozície, kombinované s interaktívnymi didaktickými sekciami v štýle permanentných alebo tématických výstav aké sú napr. Cité des Sciences v Paríži, v parku La Villete, uviedol Kočner. Vysunutý pavilón zoologickej záhrady, ktorý sa funkčne hodí k mestskému parku aj k areálu plavárne, pomôže propagovať ZOO v meste a urobí ju prístupnejšiu pre školské zariadenia. Edukatívna funkcia v súčasnosti k modernej ZOO nepochybne patrí a v Košiciach zatiaľ nebol na ňu vhodný priestor."
Areál krytej plavárne je situovaný v ochrannom pásme Mestskej pamiatkovej rezervácie v Košiciach. Objekt bol postavený v rokoch 1957-60 a pre svoje architektonické hodnoty je navrhovaný na zápis do Ústredného zoznamu pamiatkového fondu SR.
„Poslaním súťaže je napomôcť pri hľadaní odpovede na otázku, do akej miery má rekonštrukcia rešpektovať architektúru pôvodnej budovy plavárne ako hold výnimočnej kvalite architektonického diela prelomu 50tych a 60tych rokov na Slovensku, ako aj nájsť optimálne a udržateľné funkčné využitie objektu, ktorý od svojho počiatku bol polyfunkčnou budovou – boli tu okrem plavárne, nielen očistné kúpele, ale aj kaderníctvo, holičstvo atď. Okrem zvýšenia návštevnosti celého areálu je zámerom, aby sa objekty Starej krytej plavárne, kúpalisko a Mestský park funkčne i prevádzkovo viac previazali a umožnili synergické efekty pri ich využívaní, "- povedal Martin Jerguš z Útvaru hlavného architekta mesta Košice.
Plaváreň fungovala do konca 70-tych rokov, keď po zrušení Mlynského potoka došlo k poklesu spodnej hladiny vody a následne k statickým poruchám na objekte. Po zistení porúch na dne bazéna bol objekt odstavený od prevádzky. Od toho času plaváreň chátra. Keďže neboli prevedené potrebné sanačné práce, dochádzalo k poškodeniu ďalších častí železobetónovej konštrukcie. Navrhovalo sa niekoľko spôsobov sanácie a záchrany objektu, z ktorých sa však ani jeden nerealizoval. K najväčšiemu poškodeniu konštrukcií dochádzalo na západnom a východnom krídle jednopodlažných objektov. Po odbornom zhodnotení stavu jednotlivých konštrukcií statik odporúča demoláciu vnútorných častí týchto krídel a výstavbu nových podporných prvkov.
Rekonštrukcia krytej plavárne súvisí aj s obnovou Mestského parku a bude rešpektovať výsledky súťaže, ktorá bola nedávno uzavretá. Víťazný návrh obnovy parku vracia do parku okružný chodník, ktorý bude prechádzať popri východnej hranici areálu kúpaliska. V záujme zachovania kapacity kúpaliska bude plocha areálu počas sezóny zachovaná, ale mimo sezóny sa uvažuje s intenzívnejším využitím športových plôch a plôch okolo bývalého jazierka pri Štefánikovej ulici pre návštevníkov parku.

Lehota na predkladanie súťažných návrhov uplynie dňa: 11.01. 2011. do 1100 hod. SEČ.

Členmi poroty, hodnotiacej súťažné návrhy, budú Ing. arch. Michal Hladký, Ing. arch. Martin Jerguš, Ing. arch. Dušan Burák, CSc., Ing. arch. Oliver Sadovský, Ing. arch. Jaroslav Wertig, Ing. Peter Jurica a Mgr. Erich Kočner.

Viac informácií na internetovej adrese vyhlasovateľa http://www.kosice.sk/ehmk_investicie.php