Prejsť na obsah

Košičanov oslovila výzva primátora, pomohli „vytopeným“ psíkom v Haniske

Od skorého piatkového rána prinášali Košičania do budovy magistrátu na Triede SNP 48 deky, posteľné plachty, staré koberce a iné veci. Zareagovali tak na výzvu primátora mesta Jaroslava Polačeka (nezávislý) aby v rámci svojich možností takto pomohli psíkom - obyvateľom útulku v Haniske. 

Kvôli nepriaznivému počasiu, ktoré v posledných dňoch sužuje východ Slovenska, zaplavilo útulok vodou. Situácia bola natoľko zlá, že vo štvrtok museli psíky evakuovať do bezpečia. Zvieratká síce zachránili, boli však uzimené a premoknuté. V útulku, ktorý slúži aj ako karanténna stanica, preto potrebovali najmä už spomínané deky a plachty.

Primátor: Nečakali sme, že s pomocou zaplníme takmer celú dodávku

Vďaka obyvateľom, ale aj zamestnancom mesta sa v garáži magistrátu za pár hodín nazbieralo celkom slušné množstvo potrebného materiálu. Okrem dobrovoľných darcov, odovzdal útulku 100 diek zo svojich rezerv aj Referát civilnej ochrany magistrátu. Pomohli aj zamestnanci Mestskej polície, Oddelenia sociálnych vecí, Kancelárie primátora a ďalší.

"Veľmi sa teším, že naša výzva, aby každý, kto chce pomôcť útulku v Haniske, prišiel na magistrát mesta Košice a doniesol potrebný materiál, mala taký úspech. Nečakali sme, že naplníme takmer celú dodávku a chcem sa poďakovať Košičanom a zamestnancom magistrátu, že sa do výzvy zapojili," skonštatoval primátor mesta. 

Romana Šerfelová ďakuje každému, kto pomohol ich premočeným psíkom

Vedúca útulku v Haniske Romana Šerfelová bola dojatá záujmom verejnosti a vedenia mesta o osud "útulkáčov", ktorí vďaka tomu môžu byť po ťažkých chvíľach opäť v teple a suchu. 

„Chceme sa veľmi pekne poďakovať vedeniu mesta za túto úžasnú iniciatívu, takisto všetkým Košičanom, ktorí na výzvu primátora zareagovali fantasticky. Práve veci, ktoré sa vyzbierali na magistráte, našim psíkom pomôžu asi najviac zo všetkého. Po tom čo zažili, ich musíme v prvom rade vysušiť a dostať do tepla. Ešte raz, naša veľká vďaka patrí všetkým dobrým ľuďom, ktorí nám takto neuveriteľne a predovšetkým rýchlo, pomohli. Ešte raz ďakujeme všetkým, ktorí pomohli,“ 

Útulok, ktorý prevádzkuje Únia vzájomnej pomoci ľudí a psov, je z dôvodu kritickej situácie až do odvolania zatvorený. Napriek tomu, každý kto chce pomôcť, tak môže urobiť v čase od 11.00 do 15.00 hod. priamo v útulku, ktorý sídli na adrese Cesta pri Haniske 722.

Pomôcť sa dá materiálne aj finančne

Materiálnu pomoc (s výnimkou matracov, páperových vankúšov alebo páperových paplónov) je možné priniesť aj do ďalších zberných miest ako je Veterinárna ambulancia Pet Star, Cimborkova 8; Pet shop na Zborovskej 6; Super ZOO - nákupná galéria Naša, Napájadlá 1/E alebo Nový zverinec v Zuzkinom parku 6. 

Ak sa niekto rozhodne prispieť finančne na elimináciu škôd, opravy a pod., môže tak urobiť cez transparentný účet Únie vzájomnej pomoci ľudí a psov. IBAN ich účtu je: SK50 0900 0000 0051 1139 1211. Keby sa chcel niekto poradiť s pracovníkmi útulku, respektíve zistiť, čo konkrétne potrebujú momentálne najviac, môže zavolať na číslo: 0907 441 447, resp. 0918 564 466, prípadne na nich poslať SMS.