Prejsť na obsah

9.1. - V Essene a Pécsi otvorili EHMK 2010

Uplynulý víkend sa uskutočnili slávnostné otváracie ceremoniály programu Európske hlavné mesto kultúry 2010 v Pécsi (Maďarsko) a v Essene (Nemecko), na ktoré sa bude v roku 2010 sústreďovať pozornosť celej Európy. Štafetu im odovzdal litovský Vilnius a rakúsky Linz, ktorí niesli titul v minulom roku, keď zástupcovia mesta Linz symbolicky darovali svojim pokračovateľom linecký mandľový koláč v tvare príslušnej krajiny.

Projekt RUHR.2010 spustili v Essene v sobotu 9. januára v areáli bývalej koksovne „Zeche Zollverein", ktorý je od r. 2001 zapísaný do zoznamu svetového dedičstva UNESCO ako priemyselný komplex. Medzi pozvanými hosťami nechýbal spolkový prezident Horst Köhler, či predseda Európskej komisie José Manuel Barroso. Oficiálne pozvanie prijal aj primátor mesta Košice Ing. František Knapík a riaditeľka projektu Košice 2013 Zora Jaurová. Viacerí rečníci vo svojich vystúpeniach akcentovali význam projektu pre priblíženie kultúry širokej verejnosti, zapojenie obyvateľov celého regiónu do aktivít projektu.

„Projekt Ruhr.2010 je svojou charakteristikou veľmi podobný projektu Košice INTERFACE 2013, pretože chápe kultúru a kreatívny priemysel ako faktory zásadného budúceho rozvoja bývalých priemyselných oblastí. Práve preto sme s Ruhrom podpísali unikátnu dohodu o spolupráci a prenose skúseností a chceme tento výnimočný projekt intenzívne predstavovať v roku 2010 v Košiciach a na Slovensku", uviedla umelecká riaditeľka neziskovej organizácie Košice 2013.

V podvečer sa začal kultúrny festival „Tisíc plameňov", ktorého program bol tématicky rozdeleným podľa jednotlivých hál v industriálnych objektoch. Program predstavil mesto Essen ako mesto možností, mesto vedy, mesto kreativity, mesto umení, mesto kultúr. Ponúkol návštevníkom tanec, hudbu, divadlo, tvorivé diskusie, ohňostroj. Napriek nízkym teplotám viac ako 100 000 ľudí oslavovalo do skorých ranných hodín. Mesto Essen ako hlavné mesto kultúry 2010 spája 53 miest v Porúrí s celkovým počtom asi 5,3 milióna obyvateľov. Ruhr je treťou najväčšou aglomeráciu v Európskej únii po Paríži a Londýne. Titul Európskeho hlavného mesta kultúry priniesol pozitívnu premenu priemyselného regiónu Porúria na kultúrnu metropolu.

Viac ako 30 000 ľudí prišlo na slávnostné otvorenie Európskeho hlavného mesta kultúry 2010 v nedeľu, v juhomaďarskom meste Pécs. Medzi pozvanými hosťami bol aj maďarský premiér Gordon Bajnai, ktorý zdôraznil význam titulu pre celé Maďarsko. Turecký Istanbul, ako hlavné mesto kultúry, slávnostne odštartuje projekt v sobotu 16. januára.

Nezisková organizácia Košice Európske hlavné mesto kultúry 2013 pripravila projekt s názvom „Košice features ECOC", ktorý bude v danom roku prezentovať aktuálne hlavné mestá kultúry a hľadať spoločné témy a oblasti pre spoluprácu.




zdroj: Košice EHMK 2013
foto: http://www.essen-fuer-das-ruhrgebiet.ruhr2010.de/eroeffnung-ruhr2010/bildergalerien.html