Prejsť na obsah

28.1. - Zmeňme odpad na surovinu a energiu

Spoločnosť Kosit a.s. zorganizovala v spolupráci s Technickou univerzitou v Košiciach medzinárodnú konferenciu pod názvom „Zmeňme odpad na surovinu a energiu". Konferencia sa uskutočnila pod záštitou Ministerstva životného prostredia Slovenskej republiky vo štvrtok 28. januára 2010 v hoteli DoubleTree by Hilton. Účastníkov rokovania pozdravil primátor mesta Košice František Knapík, prednášku o možnostiach rozvoja odpadového hospodárstva mesta Košice predniesol Jozef Filipko, poslanec Mestského zastupoteľstva v Košiciach poverený výkonom osobitných úloh a činností v odpadovom hospodárstve, doprave a oblasti PHSR.

Jozef Filipko vo svojom vystúpení zdôraznil, že dosiahnutie udržateľného rozvoja mesta a zabezpečenie kvality života mestského obyvateľstva patrí k základným a kľúčovým prioritám samosprávy v systéme ochrany životného prostredia. Mnohé zo služieb a funkcií, ktoré mestá poskytujú svojim obyvateľom majú bezprostredný vplyv na stav životného prostredia a vplývajú na kvalitu života a zdravia obyvateľov.

Jedným z najdôležitejších nástrojov samosprávy v tejto oblasti Program hospodárskeho a sociálneho rozvoja. Je to strednodobý plánovací dokument slúžiaci na podporu rozvojových cieľov. Samospráva Košíc pripravila tento ťažiskový dokument v spolupráci so zainteresovanými skupinami verejnosti, inštitúciami, akademickou obcou, podnikateľským sektorom, zástupcami z radov poslancov. V oblasti životného prostredia je PHaSR zameraný na kvalitu života a zdravia obyvateľstvaa žijúceho v mestskom prostredí.

V programe – Zdravé mesto je vymedzený cieľ vytvoriť z územia mesta zdravšie prostredie pre život s navrhnutým opatrením smerujúcim v odpadovom hospodárstve na úrovni aktivít prioritne na:
- spracovanie a implementovanie integrovaného systému riadenia kontroly a vyhodnocovania stavu čistoty mesta a plnenia úloh subjektov zodpovedných za čistotu v meste
- vytvoriť a implementovať motivačné mechanizmy pre zvýšenie zainteresovanosti obyvateľov mesta a celkovom stave životného prostredia
- zrealizovať informačnú kampaň zameranú na zvýšenie environmentálneho povedomia obyvateľov mesta
Plnenie týchto aktivít je v súčasnosti ovplyvnené schváleným programovým rozpočtom mesta a z dôvodu radikálneho šetrenia je z finančného hľadiska obmedzené.

Pre sformulovanie ďalšieho postupu pri nakladaní s odpadom potrebuje mesto aktuálne štúdie a analýzy, na základe ktorých by mohla byť spracovaná rozvojová koncepcia v oblasti odpadového hospodárstva. Občanom by mal byť ponúknutý dostatočne pružný a pohodlný systém zberu a triedeného zberu odpadov, vrátane možnosti triedenia odpadu na mieste, ktoré je ocenené motivačným spôsobom spoplatnenia. Až odpad, ktorý nie je možné materiálovo využiť má ísť na energetické zhodnotenie, prípadne skládku, ktorá je posledným stupňom v hierarchii nakladania s odpadom a má byť využívaná len pre odpad, ktorý už nie je možné uplatniť iným spôsobom.

Košice by sa mohli po zaplnení rezerv postupne stať centrom s vyššou ekonomickou silou, ktoré by dokázalo poskytnúť zázemie moderným postupom, logistike a technológiám. Environmentálne preferované postupy môžu výrazne ovplyvňovať ekonomiku odpadového hospodárstva. Úlohou samosprávy je hľadanie modelu, ktorý by zohľadňoval kritériá sociálnej únosnosti, ekológie a trvale udržateľného rozvoja.