Prejsť na obsah

2.3. - mesto a U. S. Steel opäť pomôžu opusteným zvieratám

Mesto Košice a spoločnosť U. S. Steel Košice, s.r.o., pomôžu aj v tomto roku občianskemu združeniu Únia vzájomnej pomoci ľudí a psov, ktoré pri Haniske neďaleko oceliarní na prenajatých mestských pozemkoch prevádzkuje existujúci útulok a stavia nové Stredisko vzájomnej pomoci ľudí a zvierat.

Primátor mesta Košice František Knapík a prezident U. S. Steel Košice George F. Babcoke dnes spoločne navštívili areál útulku a Strediska vzájomnej pomoci ľudí a zvierat a stretli sa aj s predsedníčkou Správnej rady Únie vzájomnej pomoci ľudí a psov Romanou Šerfelovou.

„Únia vzájomnej pomoci v Košiciach už dlhodobo zabezpečuje starostlivosť o opustené zvieratá. Nedávne vyliatie potoka spôsobilo škody v areáli a táto nepríjemná udalosť zintenzívnila potrebu pomôcť útulku," vyjadril sa primátor František Knapík.

Mesto v minulosti okrem prenájmu pozemkov za symbolické nájomné podporilo výstavbu Strediska vzájomnej pomoci ľudí a zvierat aj sumou 3,9 milióna Sk a poskytnutím tzv. poľnej kuchyne pre prípravu stravy pre zvieratá.

„V tomto roku by sme opäť radi pomohli nefinančne aj finančne. Nefinančne napríklad v spolupráci s oddelením školstva na magistráte možnými návštevami detí v útulku, čo by malo výchovný aspekt, aby spoznali a uvedomili si , čo všetko starostlivosť o domáce zvieratá obnáša, vytvorili si k nim vzťah a prípadne si aj nejakého psíka zobrali domov. Finančne chceme prispieť napríklad na krmivo či lieky pre zvieratá alebo na veterinárne náklady. Materiálom pre výstavbu nového strediska môžu pomôcť Mestské lesy a budeme hľadať aj ďalšie možnosti podpory aktivít Únie vzájomnej pomoci ľudí a psov, ktoré je potrebné oceniť," povedal František Knapík.

Košická oceliareň spolupracuje s Úniou vzájomnej pomoci ľudí a psov už niekoľko rokov, manželka prezidenta Kathleen Babcoková na podobných projektoch participuje v USA aj v Košiciach.

Najnovšou formou pomoci je i dodávka prvého koterca, ktorý s podporou U. S. Steel Košice vyrobili žiaci Strednej odbornej školy v Košiciach-Šaci spolu s majstrami odborného výcviku. Spolu ich bude vyrobených 20. „V tomto projekte ide aj o zmysluplnú prácu pre žiakov školy, s ktorou dlhodobo spolupracujeme. V tejto aktivite plánujeme pokračovať a podieľať sa na výrobe ďalších kotercov,"  uviedol George F. Babcoke.

Povedal tiež, že firma pomôže nielen financiami, ale aj ľudskou prácou pri dokončení budovy a oplotenia, na ktorých hutníci pracovali aj vlani počas májových dobrovoľníckych dní. Okrem toho spoločnosť U. S. Steel Košice prisľúbila dokončiť rekonštrukciu budovy, ktorá bude v budúcnosti slúžiť na vzdelávanie detí zo základných škôl o zodpovednom vzťahu k prírode a zvieratám.

Romana Šerfelová z Únie vzájomnej pomoci ľudí a psov informovala, že nové Stredisko vzájomnej pomoci ľudí a zvierat má mať kapacitu pre približne 200 psov a 50 mačiek, keďže súčasná kapacita existujúceho útulku je nepostačujúca. Aktuálne je v útulku okolo 140 zvierat a ďalších 20 v domácich opaterách.

„Počet opustených zvierat v Košiciach má stúpajúcu tendenciu, ale stúpajúcu tendenciu má aj záujem mládeže o dobrovoľnú pomoc v útulku, kde nachádzajú zmysluplné využitie voľného času. Venujeme sa aj osvete a zabezpečujeme ochranu obyvateľov Košíc pred opustenými zvieratami, ktoré spôsobujú dopravné nehody, pohryzenia a ohrozujú ľudí aj prenosom chorôb. Väčšina občanov sa v prípade nájdenia opusteného zvieraťa obracia na útulok, nakoľko nechcú dávať nájdené zvieratá eutanázovať," uviedla Romana Šerfelová.

Doplnila, že hlavným zdrojom príjmov Únie vzájomnej pomoci ľudí a psov sú dve percentá z daní z príjmov, čo nepostačuje na vykrytie nákladov potrebných na zabezpečenie prevádzky útulku a výstavby nového strediska.

Viac informácií: www.uvplp.sk