Prejsť na obsah

19.2. - architektonická súťaž na KULTURPARK už má víťaza

Medzinárodnú verejnú súťaž na architektonicko-urbanistické riešenie Kasární – KULTURPARK vyhral návrh kolektívu architektov z Prešova. Súťaž zorganizovalo mesto Košice v spolupráci s neziskovou organizáciou Košice 2013 a Slovenskou komorou architektov. Členmi odbornej poroty boli okrem slovenských architektov aj také prestížne zahraničné mená ako Vedran Mimica, riaditeľ Berlage Institute Rotterdam, alebo Jan Šépka z pražskej projekčnej kancelárie HŠH architekti.

„Predmetom dvojkolovej súťaže návrhov bolo ideové architektonicko-urbanistické riešenie areálu bývalých vojenských kasární a jeho premena na kultúrne centrum mesta v rámci projektu Európske hlavné mesto kultúry 2013. Zároveň sa súťažilo o kontrakt na spracovanie projektovej dokumentácie rekonštrukcie mestských objektov v areáli. Kasárne – KULTURPARK sú prioritou projektu EHMK a táto významná súťaž je jedným z krokov k úspešnej realizácii tohto výnimočného európskeho projektu a k pozitívnej medzinárodnej prezentácii mesta Košice," vyjadril sa primátor František Knapík, ktorý bol tiež členom poroty.

Súťaž bola vyhlásená v novembri 2009 a porota oznámila konečné výsledky v utorok 16. 2. 2010. Do prvého kola súťaže predložilo svoje návrhy 22 uchádzačov. Do druhého kola vybrala porota štyroch finalistov, ktorými boli uchádzači z Bratislavy, Prešova a Košíc.

„Cieľom súťažných návrhov bolo prezentovať základné urbanistické riešenie areálu samotného, ako aj zadefinovanie jeho vzťahu k okolitej urbanistickej štruktúre. Návrh mal obsahovať funkčné a prevádzkové vzťahy v areáli a využitie jednotlivých objektov. Potrebné bolo definovať základné objemové, výškové a dopravné riešenie areálu, určiť vstupy do areálu, pohyb peších a vozidiel po areáli a vyriešiť zásobovanie a parkovanie. V druhom kole mali vybraní uchádzači svoje návrhy podrobnejšie dopracovať,"
informoval primátor František Knapík.

Víťazný návrh označila porota za Interface – rozhranie medzi Kulturparkom a mestom, za novú kontaktnú zónu prepájajúcu mesto a Kulturpark. „Koncept interakcie medzi budúcim prevádzkovateľom a návštevníkom areálu kasární spočíva vo vytvorení urbánnej plochy ´fóra´, ktorá umožňuje variabilný priestor rozličných kultúrnym a spoločenským aktivitám. Areál je rozdelený do dvoch zón: extrovertnej, ktorá je absolútnym prínosom tejto súťaže, a introvertnej, ktorá zachováva pôvodnú atmosféru a štruktúru kasárenského areálu. Extrovertná zóna dáva príležitosť kvantitatívne aj kvalitatívne pridávať a udávať hmoty a meniť a upravovať aktivity," konštatovala medzinárodná porota, ktorej členom bol aj hlavný architekt mesta Košice Martin Drahovský i riaditeľka neziskovej organizácie Košice 2013 Zora Jaurová.

Porota považuje túto verejnú architektonickú súťaž za významný krok mesta Košice. „Súťaž potvrdila, že dané územie je možné dobre využiť pre zámer Kulturparku. Návrhy preukázali vysokú odbornú kvalitu a tie najlepšie presvedčili predovšetkým veľkou citlivosťou k danému prostrediu. Rozhodnutie o výsledku bolo jednoznačné a jednohlasné," uviedla porota v záverečnom stanovisku.

Viac informácií o súťaži nájdete na http://www.kosice.sk/article.php?id=6351. Sledujte aj www.kosice2013.sk.

„Kasárne KULTURPARK sú kľúčovým investičným projektom Košíc ako Európskeho hlavného mesta kultúry 2013. Cieľom je transformácia bývalých vojenských skladov na moderné a v rámci Slovenska jedinečné centrum kultúrneho života a kreativity. Komplex postindustriálnych budov s vysokou historickou hodnotou a fascinujúcou atmosférou vytvorí originálnu platformu pre vzdelávanie, tvorbu a prezentáciu umenia. Kasárne KULTURPARK v sebe spoja centrum súčasného umenia, inkubátor umení a kreatívneho priemyslu, priestor pre rezidenčné pobyty a nové výstavné priestory mesta Košice," doplnil primátor mesta Košice František Knapík.

Dodal ešte, že modely štyroch finalistov súťaže, teda návrhy z 2. kola budú budúci týždeň počas rokovania mestského zastupiteľstva v utorok 23. februára vystavené pre verejnosť na magistráte v priestore pred veľkou zasadačkou. Neskôr bude všetkých 22 súťažných návrhov, čiže aj panely uchádzačov z prvého kola vystavené pre verejnosť priamo v Kasárňach – KULTURPARKU na Kukučínovej ulici.