Prejsť na obsah

19.1. - v Kulturparku dnes odborníci „nachádzali“ Košice

V Kasárňach/Kulturparku sa dnes po prvýkrát na Slovensku stretli špičky z oblasti cestovného ruchu z Veľkej Británie a Čiech, aby odbornej verejnosti zo súkromného a verejného sektora prezentovali svoje skúsenosti z oblasti destinačného manažmentu a marketingu na seminári „Nájdime Košice". V podaní profesora Mika Robinsona, riaditeľa výskumného centra pre turizmus a premenu kultúr (Centre for Tourism and Cultural Change) na Leeds Metropolitan univerzite vo Veľkej Británii, zazneli cenné informácie z vytvárania profilu mesta pre segment kultúrneho turizmu. Osobné postrehy v rámci danej témy predstavili aj ostatní hostia panela. Cieľom bolo najmä podnietiť diskusiu o dôležitosti aktuálnej potreby hľadania funkčného riešenia destinačného manažmentu a marketingu v meste Košice pre efektívny rozvoj cestovného ruchu. Prednášajúci sa zhodli na tom, že najdôležitejšia je spolupráca a vytvorenie organizácie, ktorá by túto problematiku v meste zastrešila. „Košice majú obrovský potenciál stať sa atraktívnou destináciou pre turistov zo zahraničia, prispieva k tomu aj získaný titul Európskeho hlavného mesta kultúry. Chceme urobiť všetko preto, aby sme tento potenciál využili, a aj prostredníctvom takýchto seminárov chceme iniciovať spoluprácu medzi lokálnymi verejnými a súkromnými aktérmi v oblasti cestovného ruchu a národnými inštitúciami v súlade s pripravovanou legislatívou", uviedol primátor mesta František Knapík. Ako pripomenul samospráva mesta si uvedomuje, že porovnateľné mestá a regióny v Európe fungujú výkonnejšie a s väčšou intenzitou, preto je pre samosprávu a jej partnerov kľúčové urobiť všetky kroky, aby svoj potenciál reálne využili. Mesto bude spolupracovať aj s Košickým a Prešovským samosprávnym krajom.

"Pôjde o to, aby sa spojili partneri v cestovnom ruch, združili finančné prostriedky a vznikla silná značka, koordinujúca turizmus a jednotne propagujúca mesto a región," uviedla k projektu klastra výkonná riaditeľka neziskovej organizácie Košice EHMK 2013 Alena Vachnová. Ako spresnila jedna z autoriek projektu Iveta Niňajová, prvé pracovné stretnutia kľúčových hráčov destinačného manažmentu, ako sú hotely, reštaurácie, cestovné agentúry, dopravcovia, informačné centra, či samospráva, sa začnú už vo februári, pričom reálne by mal klaster začať fungovať už počas tohtoročnej letnej sezóny. Koordinátorka pritom využije skúsenosti z Klastra Liptov, založeného v auguste 2008, ktorý v súčasnosti už významne pomáha prekonávať subjektom cestovného ruchu ťažkosti v čase hospodárskej krízy. Peter Germuška z n.o. Košice EHMK 2013 hovoril o benefitoch doterajších EHMK. Anglický Liverpool, ktorý bol nositeľom tohto titulu v roku 2008 napríklad privítal za rok 15 miliónov návštevníkov a využiteľnosť jeho hotelov a zariadení cestovného ruchu sa zvýšila na viac ako 80 percent. V Košiciach, ktoré ročne navštívi približne 60.000 cudzincov, je v súčasnosti len 25-percentné využitie.


V stredu 20. januára 2010 sa bude od 13.30 v podobnom duchu niesť prednáška na akademickej pôde Prešovskej univerzity. Odznie tam téma „Kde sa globálne stretáva s miestnym – skúsenosti medzinárodného výskumného centra" a séria odborných seminárov vyvrcholí 21. januára 2010 na medzinárodnej konferencii cestovného ruchu počas ITF SLOVAKIATOUR v Bratislave, v priestoroch Incheba Expo arény s témou „Ako dostať mesto a región na mapu Európy".

Viac informácií nájdete aj na www.kosice2013.sk.

zdroj: EHMK, TASR