Prejsť na obsah

Počas sviatkov posilníme dopravu aj hliadky mestskej polície

Posilnená mestská hromadná doprava (MHD) a hliadky mestskej polície sú aj tento rok nevyhnutnou súčasťou Sviatku Všetkých svätých v Košiciach. Vzhľadom na zvýšený pohyb osôb a s tým súvisiacu bezpečnosť bude posilnený výkon služby mestskej polície v okolí všetkých cintorínov. Pre pohodlnejšie cestovanie Dopravný podnik mesta Košice zabezpečil veľkokapacitné vozidlá.

Aj v tomto roku sa bude Mestská polícia Košice vo zvýšenej miere venovať kontrole dodržiavania verejného poriadku a ochrany majetku v okolí cintorínov, ako aj v ich areáloch počas nadchádzajúceho Sviatku všetkých svätých a Pamiatky zosnulých. Zvýšená kontrola sa začne 30.10.2018 a skončí dňa 04.11.2018. Najviac policajných hliadok bude v okolí Verejného cintorína hlavne na miestach oboch vstupov na cintorín. Na bezpečnosť v okolí Verejného cintorína bude každý deň dohliadať 10 – 12 policajtov (5 – 6 hliadok) MsP Košice. Na ochranu cintorínov v ostatných mestských častiach bude dohliadať 13 až 15 hliadok. Okrem týchto opatrení a zvýšeného počtu policajtov v okolí cintorínov bude v ostatných častiach mesta zabezpečená bežná služba ako v každý bežný deň.

Vo zvýšenej miere budú monitorovať cintoríny aj nočné hliadky, ktoré by mali zamedziť prípadnému vandalizmu či nočným krádežiam vecí z hrobov. Zvýšená pozornosť nie je venovaná len cintorínom, ale i príležitostným trhoviskám v ich okolí. Dôležitú úlohu bude mať košická mestská polícia aj v usmerňovaní parkovania na priľahlých parkoviskách pri cintorínoch. Napriek tomu, že mestská polícia už počas takýchto exponovaných dní v minulosti niekoľkokrát úspešne zasiahla, je dôležité, aby si aj samotní ľudia dávali pozor na svoje veci a boli k sebe ohľaduplní.

Počas Sviatku všetkých svätých 1.11.2018 a Pamiatky zosnulých očakávame zvýšený počet cestujúcich na cintoríny. Dopravný podnik mesta Košice preto vypraví na linky 12, 16 a 33 veľkokapacitné autobusy. Počas štátnych sviatkov bude intervalovo posilnená aj linka 33, ktorá zabezpečuje dopravu ku Krematóriu a mimoriadne bude premávať aj linka 54, ktorá spája verejný cintorín s viacerými sídliskami.

Autobusová linka 33 na trase Staničné námestie – Palackého – Krematórium, bude počas štátnych sviatkov od 8:00 do 18:00 hod. premávať v 30-minútovom intervale, a od 18:00 do 20:00 hod. v 60-minútovom intervale

Autobusová linka 54 na trase Sídl. Ťahanovce – Dargovských hrdinov - Nad jazerom – Verejný cintorín – Luník VIII – KVP, kláštor bude počas štátnych sviatkov od 8:00 do 18:00 hod premávať v 30-minútovom intervale.

Návštevníkom cintorínov odporúčame použiť na cestách k cintorínom posilnenú mestskú hromadnú dopravu.
Cestovné poriadky sú zverejnené na internetovej stránke www.dpmk.sk

V súvislosti s blížiacimi sa sviatkami a zvýšenou návštevnosťou verených cintorínov, zvýši spoločnosť KOSIT, na základe požiadavky Magistrátu mesta Košice, frekvenciu vývozov kontajnerov komunálneho odpadu v dotknutých lokalitách z jedného vývozu týždenne, na jeden krát denne a to počas najbližších dní sviatkov.