Prejsť na obsah

Od 1. novembra vstupuje do platnosti zmenené a doplnené VZN č. 173 o prevádzkových hodinách

Mestské zastupiteľstvo v Košiciach na svojom XXII. zasadnutí (17. 9. 2018) ustanovilo uznesením zmeny a doplnky Všeobecne záväzného nariadenia (VZN) mesta Košice č. 173 O pravidlách času predaja v obchode a času prevádzky služieb na území mesta. Zmeny a doplnky VZN nadobudnú účinnosť 1. novembra 2018. 

Podľa uvedeného VZN (http://www.kosice.sk/includes/docuStore_getByID.asp?id=64172), za účelom zabezpečenia zásobovania obyvateľov mesta a poskytovania služieb pre nich sa určuje (§3 VZN) všeobecná prevádzková doba pre obchodné prevádzky a prevádzky služieb v časovom rozmedzí 6.00 – 22.00 hod. 

Osobitná prevádzková doba 

S ohľadom na osobitosti niektorých obchodných prevádzok a prevádzok služieb sa odchýlne od všeobecnej prevádzkovej doby určuje v konkrétnych typoch prevádzok prevádzková doba nasledovne: a) v prevádzkach umiestnených v bytových domoch: 6.00 – 22.00 hod. pondelok až piatok; 8.00 – 22.00 hod. sobota - nedeľa; b) v kasínach: 8.00 – 4.00 hod. nasledujúceho dňa; c) v prevádzkach poskytujúcich pohostinské služby (reštaurácie, bary) a v herniach, ak sú tieto prevádzky a herne po 22.00 hod. priestorovo uzavreté, bez hudobnej produkcie mimo prevádzky a bez exteriérového sedenia po 22.00 hod. (platí len v prípade, ak nie je možné prevádzkovú dobu pre tento typ prevádzky určiť podľa písmena a), alebo d) tohto odseku: 6.00 – 24.00 hod. pondelok až štvrtok, nedeľa; 6.00 – 2.00 hod. nasledujúceho dňa, piatok - sobota; d) v prevádzkach poskytujúcich pohostinské služby v obytnom území, ak sú umiestnené v rodinných domoch, budovách ubytovacích zariadení alebo samostatne stojacich garážach: 9.00 – 18.00 hod. Ak sú tieto prevádzky po 18.00 hod. priestorovo uzavreté, bez hudobnej produkcie mimo prevádzky a bez exteriérového sedenia po 18.00 hod., platí všeobecná prevádzková doba podľa §3. Pre uvedené prevádzky neplatí neobmedzená prevádzková doba podľa ods. 3 písmena g) daného VZN; e) v novinových stánkoch: 4.30 – 22.00 hod. 

V centre mesta sa vzhľadom na osobité postavenie a celomestský význam daného územia určuje prevádzková doba v konkrétnych typoch prevádzok nasledovne: a) v prevádzkach poskytujúcich pohostinské služby (reštaurácie, bary) a v herniach, ak sú tieto prevádzky a herne po 22.00 hod. priestorovo uzavreté, bez hudobnej produkcie mimo prevádzky a bez exteriérového sedenia po 24.00 hod., ak nejde o prípad podľa písmena c): 6.00 – 24.00 hod. pondelok – štvrtok, nedeľa; 6.00 – 4.00 hod. nasledujúceho dňa piatok – sobota; b) v priestorovo uzavretých prevádzkach poskytujúcich pohostinské služby (reštaurácie, bary), ktoré majú preukázateľne zabezpečené priestory proti vibráciám a hluku, bez hudobnej produkcie mimo prevádzky a bez exteriérového sedenia po 24.00 hod., ak nejde o prípad podľa písmena c): 6.00 – 4.00 hod. nasledujúceho dňa; c) v predajniach, ktorých sortiment zahŕňa alkoholické nápoje, alebo v predajniach, ktoré okrem sortimentu zahrňujúceho alkoholické nápoje sa súčasne vykonáva pohostinská činnosť, pričom tieto predajne nie sú primárne zamerané na prevádzkovanie pohostinskej činnosti (vrátane diskontov): 6.00 – 21.00 hod. 

Prevádzková doba nie je obmedzená: a) v ubytovacích zariadeniach; b) na čerpacích staniciach pohonných hmôt bez exteriérového sedenia po 22.00 hod a v auto umyvárňach; c) na autobusovej a železničnej stanici; d) v lekárňach; e) v obchodných domoch a supermarketoch mimo obytného územia; f) v predajniach rýchleho občerstvenia (fast - food) mimo obytného územia bez predaja alkoholických nápojov; g) v prevádzkach poskytujúcich služby pre uzavretú spoločnosť v súlade s oznámením podľa § 5 ods. 2 VZN. Neobmedzená prevádzková doba platí pre danú prevádzku v deň začatia poskytovania služby pre uzavretú spoločnosť do 6.00 hod. nasledujúceho dňa, potom platí prevádzková doba určená pre daný typ prevádzky.

Podľa VZN č. 173 sa centrom mesta rozumie územie ohraničené ulicami: Moyzesova, Štúrova (v úseku od križovatky Moyzesova – Štúrova po N8mestie Osloboditeľov), Južná trieda (v úseku od križovatky Južná trieda – Námestie Osloboditeľov po križovatku Južná trieda – Fejova), chodník medzi budovami Južná trieda 2a a Južná trieda 2, Palárikova ulica (v úseku 225 metrov od chodníka medzi budovami Južná trieda 2a a Južná trieda 2 smerom na sever až po Palackého ulicu), Palackého (v úseku od Námestia Osloboditeľov po križovatku Palackého – Jantárová), protifašistických bojovníkov, Štefánikova, Hviezdoslavova (v úseku od kruhového objazdu po križovatku s Moyzesovou). 

Prevádzková doba nie je obmedzená počas doby od 22.00 hod. dňa 31. decembra kalendárneho roka, do 6.00 hod. dňa 1. januára nasledujúceho kalendárneho roka.

Prevádzková doba určená pre jednotlivé prevádzky na piatok sa určuje aj na dni, ktoré bezprostredne predchádzajú dňom pracovného pokoja. 

Prevádzkou poskytujúcou služby pre uzavretú spoločnosť sa rozumie prevádzka sprístupnená len pre pozvaný a presne vymedzený okruh osôb, bez možnosti vstupu iným osobám (napr. vyhradená miestnosť, zabezpečená kontrola pri vstupe do prevádzky), ktoré nie sú súčasťou tejto súkromnej akcie (napr. svadby, rodinné oslavy); nepatria tu diskotéky, ani akcie, u ktorých sa pri vstupe návštevníkov vyberá vstupné, alebo iný obdobný poplatok! 

Podnikatelia, ktorých prevádzková doba prevádzky je v rozpore s týmto nariadením (VZN č. 173), sú povinní do troch mesiacov od nadobudnutia účinnosti nariadenia (1. 11. 2018) upraviť prevádzkovú dobu v súlade s nariadením!