Prejsť na obsah

Záujem o kompostovanie rastie, doposiaľ evidujeme 1 700 žiadostí na kompostéry

Mesiac od spustenia kampane ohľadom zabezpečenia kompostérov pre majiteľov rodinných domov so záhradami v Košiciach sa ukazuje, že záujem občanov o túto službu je enormný. Aktuálne je evidovaných viac ako 1 700 žiadostí, a ich počet každým dňom rastie. Záujemcovia sa ale nemusia vôbec obávať, po schválení ich žiadosti bude kompostér dodaný každému z nich.

Pre Košice zabezpečuje služby komplexného odpadového hospodárstva spoločnosť KOSIT. Zabezpečuje aj kompostéry pre spracovanie tzv. „zeleného" odpadu zo záhrad rodinných domov. Tvorba kompostu zo záhradného odpadu je bežnou vo všetkých najvyspelejších krajinách sveta. 

„Vďaka kompostovaniu je možné, podľa odborníkov, znížiť objem komunálneho odpadu až o 30 percent. Majiteľ kompostéra navyše získava kvalitný kompost, ktorý môže využiť ako prírodné hnojivo v záhrade, alebo pri starostlivosti o izbové rastliny. Preto je dôležité, aby túto možnosť využilo čo najviac Košičanov, ktorí vlastnia rodinné domy v našom meste, a prispeli k ďalšej ekologizácii životného prostredia v Košiciach," hovorí námestník primátora mesta Košice Martin Petruško. 

Kompostéry pre Košičanov sú dodávané spoločnosťou KOSIT v tzv. demonte, ich zloženie netrvá viac ako 10 minúť. Rady a praktické informácie nájdu záujemcovia o kompostovanie na špeciálnom webe www.kosicekompostuju.sk a na facebookovom profile „Za čistejšie Košice".